Top 7 cei mai periculoși dăunători ai grădinii!

În grădină trăiesc o mulțime de insecte care așteaptă să savureze sucul, frunzele și fructele copacilor și arbuștilor. Altele afectează rădăcinile plantelor. Să aflăm care sunt cei 7 dăunători care vă amenință recolta și nu se grăbesc să plece din grădina dumneavoastră. Dacă îi observați, imediat întreprindeți măsuri de protecție, chiar dacă curând urmează recoltarea.

1.Gârgârița florilor de măr

Merii sunt cei mai populari pomi. Iar gârgârița florilor de măr este unul dintre cei mai periculoși dăunători ai lor, care se hrănește cu muguri, flori și fructe. Insecta face parte din familia Curculionidelor. Iernează sub frunzele căzute și sub crăpăturile scoarței. Primăvara, femelele depun ouă în boboci. În scurt timp apar larvele, a căror mâncare preferată sunt pistilurile și staminele. Uneori, gârgârița poate fi întâlnită și pe peri. Invazia masivă a acestui gândac poate distruge complet viitoarea roadă!

Cum să combateți gârgârița florilor de măr

În cazul în care mugurii de pe copaci nu se deschid și ați descoperit mulțime de curculionide, ar fi bine să stropiți imediat cu insecticide. Înțelegeți-vă cu vecinii să efectuați prelucrarea într-o zi anumită. Astfel, gândacul nu va zbura temporar pe teritoriul vecin, pentru ca mai apoi să se întoarcă în grădina dumneavoastră.

În cazul în care este un număr mic de insecte, vă pot ajuta capcanele pe tulpini sau curățarea mecanică a ramurilor de gândaci și larve. Ca măsuri profilactice, toamna puteți afâna solul din jurul trunchiului, îndepărta buruienile și frunzele căzute.

Viermele mărului la fel provoacă daune mari copacilor de măr.

2.Afide

3.Puricele melifer al mărului

De cele mai dese ori, puricele melifer afectează merii și perii. Dăunatorii sug sucul din frunze. În consecință, se scutură florile și bobocii, fructele devin mici, frunzele se îngălbenesc, iar lăstarii tineri se înnegresc. Ca și afidele, puricele melifer elimină un lichid special, care acoperă planta și îi schimbă metabolismul. Insecta iernează sub frunziș.

Cum să combateți puricele melifer al mărului

Cu puricele melifer al mărului e foarte dificil să luptați, uneori nici de insecticide nu se teme. Din acest motiv, e mai ușor să preveniți înmulțirea dăunătorului. Pentru aceasta, toamna târziu, afânați solul din jurul tulpinilor, îndepărtați de pe trunchi mușchii, lichenii, scoarța bătrână, ramurile uscate și bolnave. De asemenea, greblați și distrugeți frunzișul.

Dacă pe copac au apărut colonii de purici, începeți să folosiți insecticide în mod complex. De exemplu, prelucrați planta mai întâi cu un fel de insecticid, iar peste 1 lună cu alt tip. Sfârșiți prelucrarea în luna august, pentru a reduce numărul de insecte, care încă ar mai putea rămâne să ierneze.

Important! Stropiți frunzele după ploaie, pentru că în acel moment insectele sunt mai vulnerabile.

4.Păianjenul roșu

În grădină pot trăi mai multe tipuri de acarieni, care pot dăuna plantațiilor de fragi, peri, pruni, zmeur, viță-de-vie. Dar cel mai periculos se consideră a fi păianjenul roșu, care se deosebește printr-o fertilitate sporită.

Păianjenul și larvele lui sug sucul din plante, le îmbracă frunzele cu pânză, iar în rezultat, copacii și arbuștii se îngălbenesc și își pierd aspectul decorativ. Printre simptomele ce semnalează prezența dăunătorului se numără petele galbene și albe de pe frunze. Peste un timp, veți putea vedea cu ochiul liber coconi din pânză.

Cum să combateți păianjenul roșu

Păianjenul roșu este o insectă destul de rezistentă, ouăle lui pot fi depozitate în sol ani întregi, fiind în așteptarea condițiilor favorabile pentru dezvoltare. În lupta contra dăunătorului, puteți folosi soluții naturale, cum ar fi această infuzie: turnați 10l de apă peste 400 gr de tutun și lăsați la infuzat pentru 1 zi, apoi fierbeți amestecul timp de 2 ore. Adăugați în soluția obținută încă 10l de apă și 50 gr de săpun și prelucrați plantele.

Ceea ce ține de preparatele chimice, eficientă va fi folosirea acaricidelor. Iar pentru un rezultat mai bun, alternați preparatele.

5.Cărăbușul de mai și larvele sale

6.Fluturele alb sau nalbarul

Afectează grădina nu însăși fluturele, ci omida sa mâncăcioasă, care se hrănește cu frunzele, mugurii și butașii practic tuturor culturilor. Pe lângă aceasta, dăunătorul înfășoară frunzele cu fire de mătase și face cuiburi. Curând, pe coroană, apar locuri uscate și fără vegetație.

Important! Omizile trec de pe o plantă pe alta, mâncând totul în calea lor. Într-un timp scurt, ele pot distruge chiar și copaci adulți și arbuști cu frunze groase.

Cum să combateți fluturele alb

În primul rând, este necesar să creați condiții nefavorabile pentru înmulțirea fluturilor. Primăvară, afânați solul în jurul trunchiului, instalați capcane de feromoni. Dacă omizile totuși au apărut, îndepărtați frunzele răsucite și cuiburile de mătase. De asemenea, stropiți arborii cu insecticide.

Toamna obligatoriu îndepărtați toate frunzele deteriorate și scoarța uscată – cu siguranță insectele s-au adăpostit acolo pentru iernare. La fel de eficientă poate fi și capcana amplasată pe tulpină, doar să aveți grijă să o verificați regulat și să distrugeți dăunătorii prinși.

7.Păduchele țestos

Păduchele țestos este un parazit foarte cunoscut, al cărui corp fin este acoperit cu o carapace. Insecta se agață bine de plante și îi trage toate sucurile nutritive. Iar datorită scutului său, nu este atât de ușor să luptați cu ea. În plus, dăunătorul este foarte productiv și elimină un lichid, care creează condiții pentru dezvoltarea ciupercii. Coloniile mari de păduchi țestoși pot acoperi ramuri întregi! Dar mai bine să nu aduceți plantele până la această stare. Verificați regulat frunzele și crengile și, odată ce ați observat dăunătorii, întreprindeți măsuri de salvare a grădinii.

Cum să combateți păduchele țestos

Tăiați toate porțiunile afectate de insecte și ardeți-le. Dacă păduchi țestoși sunt foarte mulți, atunci folosiți diverse insecticide eficiente. Din categoria preparatelor naturale eficientă este soluția de alcool (10 ml de alcool denaturat la 1l de apă), care se aplică cu peria pe locurile afectate.

Orice dăunător devine periculos atunci când numărul depășește câteva zeci. Prin urmare, nu trebuie să combateți doar aceste insecte. Chiar dacă ați prelucrat grădina și sunteți siguri că acum nici un fel de gândaci și omizi nu sunt periculoase pentru plante, vă recomandăm să continuați să verificați frunzele și scoarța. Mulți dăunători ar putea să se ascundă în momentul prelucrării. Îngrijiți grădina complex și protejați-o de orice pericol!

Spor la grădinărit!