Tort de iarnă cu morcov, bucăți de ananas, miez de nucă și cremă delicată de brânză și caramel!

Prăjiturile cu morcov sunt extraordinare datorită faptului că se prepară simplu și au un gust minunat. Tortul de astăzi este suculent, moale, poros și cu gust echilibrat, conținând bucăți de ananas, miez de nucă și cremă de brânză. Obțineți un desert mare, deci nu vă speriați că conține mult zahăr și unt. Zahărul influențează structura aluatului, umiditatea, culoarea și înălțimea pandișpanului.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-75 gr de miez de nucă (prăjit și mărunțit cu cuțitul);

-2 pahare (280 gr) de morcov răzuit (2 morcov mari);

-2 pahare de făină (300 gr);

-2 lingurițe de praf de copt;

-1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu;

-1 linguriță de sare;

-2 lingurițe de scorțișoară (ghimbir măcinat și nucșoară – opțional);

-4 ouă mari;

-1 pahar (220 gr) de zahăr;

-1/2 de pahar (110 gr) de zahăr brun de trestie de zahăr (sau 1½ pahar de zahăr alb);

-1 pahar de ulei fără miros (240 ml);

-1 pahar (170 gr) de bucăți de ananas conservat (uscate cu un prosop de hârtie).

Pentru sos de caramel:

-150 ml de smântână pentru frișcă 33-35%;

-1 pahar de zahăr (220 gr);

-1/4 pahar de apă (60 ml);

-30 gr de unt;

-1 praf de sare.

Pentru cremă:

-400 gr de cremă de brânză;

-70-80 gr de zahăr pudră;

-1 pahar (250 ml) de smântână pentru frișcă 33-35%.

MOD DE PREPARARE:

1.Treceți morcovul prin răzătoarea mică (sau mare). Morcovul trebuie să fie suculent și gustos.

2.Cerneți ingredientele uscate într-un vas: făină, praf de copt, bicarbonat, sare, scorțișoară. Amestecați.

3.Bateți ouăle cu zahăr și zahăr brun timp de aproximativ 1 minut, până compoziția devine cremoasă, apoi turnați uleiul și mai amestecați puțin cu mixerul.

4.Încorporați amestecul de ingrediente uscate și mixați, până la omogenizarea compoziției.

5.Adăugați morcov, bucăți de ananas și nuci mărunțite. Amestecați foarte bine aluatul.

Sfat. Dacă nu vă place ananasul, pur și simplu adăugați încă 1 pahar de morcov.

6.Din această cantitate de aluat, puteți coace 2 blaturi de 23-25 cm sau 3 blaturi de 20-22 cm. Noi am împărțit aluatul în 3 părți și am copt 1 blat de 22 cm (timp de 25 de minute), apoi o porție dublă (timp de 40-50 de minute) și am tăiat blatul în jumătate.

Sfat. Nu vă recomandăm să coaceți tot aluatul, deoarece blatul se va rumeni la suprafață, dar va rămâne crud în interior. În plus, va fi foarte incomod să-l tăiați.

7.Tapetați baza formei cu hârtie de copt și o ungeți cu unt, dați-o la cuptorul preîncălzit până la 180°С și faceți testul scobitorii.

8.Lăsați blatul pentru 5 minute în formă, apoi transferați-l pe grătar să se răcească complet.

9.Coaceți blatul din porția dublă de aluat. Dacă se rumenește prea tare la suprafață, dar este încă crud în interior, atunci acoperiți forma cu staniol.

10.Pregătiți sosul de caramel. Agitați foarte bine cutia cu smântână, cât să devină omogenă.

11.Transferați zahărul într-o crăticioară, adăugați apă și rotiți cratița, astfel încât lichidul să acopere uniform zahărul, fără să amestecați.

12.Puneți cratița la foc mediu (nu atingeți cratița și nu amestecați, pentru ca zahărul să nu se cristalizeze) și fierbeți siropul timp de 12-15 minute, până capătă o culoare chihlimbarie.

Sfat. Micșorați flacăra dacă siropul fierbe prea tare. Dacă zahărul începe să se cristalizeze pe pereții cratiței, înmuiați pensula în apă și treceți cu ea pe pereți. Foarte mult contează calitatea zahărului.

13.Când zahărul capătă culoarea necesară, încălziți smântâna la cuptorul cu microunde, dar nu o fierbeți, adăugați în cratiță untul la temperatura camerei și amestecați rapid cu telul.

14.După ce untul se topește, turnați atent smântâna fierbinte în câteva partide, amestecând continuu cu telul.

Atenție! Compoziția va începe să facă bule și se vor forma mulți aburi, fiți foarte atenți!

15.Adăugați un praf de sare și mai amestecați o dată.

16.Lăsați caramelul să se răcorească și transferați-l într-un borcan curat. Îl puteți păstra la frigider timp de 1 lună. Pe măsură ce se răcește, sosul devine dens, dar poate fi încălzit, înainte de servire, într-un vas cu apă fierbinte sau la cuptorul cu microunde timp de câteva secunde.

17.După ce al doilea pandișpan se răcește complet, îl tăiați în 2 bucăți. Blaturile vor fi ușor umede.

18.Pregătiți crema. Adăugați crema de brânză într-un vas, cerneți zahărul pudră și începeți să amestecați cu mixerul la viteză mică timp de aproximativ 1 minut, crescând treptat viteza până la medie.

Sfat. Dacă nu găsiți cremă de brânză, puteți folosi brânză de vaci cremoasă (fără granule), însă crema va avea un gust specific acrișor. Iar în cazul în care nu dispuneți nici de cremă de brânză, nici de smântână pentru frișcă, atunci puteți pregăti cremă de smântână fermentată.

19.Turnați smântâna pentru frișcă (trebuie să fie rece) și amestecați cu mixerul la viteză medie spre mare timp de câteva minute, până obțineți o cremă densă, care își menține forma.

Sfat. Este foarte important să vă opriți la timp și să nu bateți prea tare crema. Proporțiile de cremă de brânză și smântână pot varia, în funcție de cât de densă doriți să fie crema. Puteți folosi 100-150 ml de smântână pentru 400-500 gr de cremă de brânză. Puteți monta tortul imediat sau acoperiți crema și dați-o la frigider.

20.Ungeți puțin platoul cu cremă, ca să nu alunece blatul, așezați primul blat cu susul în jos și îl acoperiți cremă (împărțiți crema vizual în 3 părți, una din ele mai mare, deoarece o veți folosi pentru blatul superior).

21.Adăugați sos de caramel (îl transferați într-un poș de patiserie), apoi încă un blat, cremă și din nou sos de caramel.

22.La final, adăugați ultimul blat și îmbrăcați tortul în cremă.

23.Dați tortul la frigider pentru cel puțin 2-3 ore sau peste noapte.

Noi am decorat tortul cu miez de nucă, bastonașe de scorțișoară, anason stelat, mandarină, rodie, bomboane Raffaello, fire de rozmarin în loc de crenguță de brad și l-am presărat cu foarte puțin zahăr pudră, care îndeplinește funcția fulgilor de zăpadă.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!