Tort fantastic “Nor de zmeură” după rețetă poloneză!

O rețetă de tort de zile mari, delicios, spectaculos, așezat în straturi colorate și aromate diferit. Crema de vanilie, jeleu de zmeură și stratul de bezea. Vă provocăm să încercați și Dstră! 

INGREDIENTE:

Pentru aluat fărâmicios:

-3 gălbenușuri;

-30 g de zahăr pudră;

-1/2 linguriță de praf de copt;

-8 g de zahăr vanilat;

-150 g de făină de grâu;

-100 g de unt rece;

Pentru blatul de bezea:

-3 albușuri;

-150 g de zahăr;

-2 lingurițe de amidon.

Pentru crema de vanilie:

-450 ml de lapte;

-200 g de zahăr;

-2 ouă;

-8 g de zahăr vanilat;

-200 g de unt de 82%;

-60 g de făină de grâu.

Pentru jeleu de zmeură:

-5oo g de zmeură (proaspătă sau congelată);

-850 ml de suc (de zmeură sau de vișină, sau comibinat);

-20 g de gelatină.

MOD DE PREPARARE:

1.Într-un bol adăugați făina cernută, zahărul pudră, zahărul vanilat și praful de copt. Amestecați ușor pentru ca toate ingredientele uscate să se amestece între ele. Adăugați untul rece tăiat în cuburi și cu mâinile începeți să fărâmițați untul pentru a obține aluat fărâmicios umed. Adăugați gălbenușurile și adunați aluatul într-un bilă. Dați la frigider pentru 10 minute.

2. Tapetați o formă de copt cu dimensiunile de 30×20 cm cu hârtie de copt de jur împrejur. Aluatul răcit îl distribuiți pe toată suprafața formei, nivelând uniform cu mâinile. Dați la frigider pentru 1,5 ore. După expirarea timpului, scoateți forma din frigider și înțepați aluatul cu generozitate cu o furculiță pentru a nu permite aluatului să crească în timpul coacerii.

3. Dați la cuptor. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 15-17 minute. Scoateți blatul din cuptor și lăsați să se răcească complet.

4. Luați o bucată de hârtie de copt și pe partea opusă desenați un pătrat dreptunghiular de 30×22 cm (după dimensiunile formei în care s-a copt blatul).

5. Pregătiți blatul de bezea: Într-un bol adăugați albușurile și un praf de sare. Începeți să mixați la viteză minimă treptat mărind viteza. Mixați până se formează o spumă pufoasă. Adăugați zahăr în porții a câte 1 lingură și amestecați bine după fiecare lingură de zahăr. Bateți până obțineți o compoziție lucioasă, densă și își menține forma stabilă. Dacă zahărul s-a finisat, iar compoziția nu este suficient de strânsă, atunci pur și simplu conținuați să bateți. Cerneți amidonul și adăugați la albușurile bătute. Compoziția proteică o transferați pe hârtia de copt și o nivelați conform mărimilor desenate.

6. Dați la cuptor la 140°C pentru 1,5 ore. Blatul de bezea va fi uscat și tare la exterior și moale în interior. După ce blatul s-a copt intredeschideți ușa cuptorului și lăsați să se răcească complet. Blatul de bezea poate fi pregătit cu o zi înainte de asamblarea tortei și să-l păstrați în cuptor.

7. Pregătiți jeleul. Pentru a pregăti jeleu folosiți suc de zmeură (în caz că nu găsiți suc de zmeură, puteți folosi suc de vișină). Într-un pahar adăugați gelatina și 150 ml de suc. Amestecați bine și lăsați să se umfle gelatina. Gelatina umflată o transferați într-o cratiță și o încălziți la foc mic până se topește și devine lichidă. Adăugați cantitatea de suc rămasă și amestecați până se omogenizează. Dați la frigider pentru cel puțin 1 oră. Jeleul începe să se răcească și să se solidifice.

8. Pe blatul fărâmicios aranjați uniform fructele de zmeură (proaspete sau congelate).

9. Turnați jeleul peste fructe uniform și dați la frigider până se întărește bine.

10. Pregătiți crema. Într-o cratiță încălziți laptele dar nu lăsați să fiarbă. În acest timp cât laptele fierbe, într-un bol adăugați ouăle, zahărul și făina. Amestecaț bine până obțineți o consistență omogenă. Treptat adăugați laptele fierbinte și continuați să amestecați. Amestecul obținut îl transferați înapoi în cratiță și puneți pe foc. Amestecați continuu până crema începe să se îngroașe. Când crema a început să fiarbă mai fierbeți 1-2 minute. Nu permiteți fomarea cocolașelor. Transferați crema obținută într-un bol și acoperiți cu folie alimentară direct pe cremă și lăsați să se răcească până la temperatura camerei.

Sfat: Dacă doriți să răciți mai repede, atunci bolul cu cremă îl puneți într-un bol cu apă rece sau cu gheață.

11. Când crema de vanilie și untul vor fi de aceeași temperatură, puteți începe a bate untul cu mixerul. Untul îl bateți la viteză maximă timp de 7-10 minute până obțineți o compoziție cremoasă, pufoasă și își menține forma.

12. Apoi câte 1 lingură de unt adăugați în cremă și mixați cu mixerul. Continuați să bateți până veți adăuga toată cantitatea de unt. În acest mod crema devine moale și aerisită.

13. Când jeleul s-a întărit bine ungeți cu cremă peste jeleu și nivelați bine cu o spatulă.

14. La final acoperiți cu blatul de bezea presându-l ușor în cremă. Dați la frigider pentru 2-3 ore sau cel mai bine peste noapte.

Tăiați tortul în felii de mărimea dorită. Pentru a tăia tortul și a nu se ține de cuțit, la fiecare tăiere spălați cuțitul și uscați-l cu un prosop.

Tortul a ieșit înalt cu straturile bine evidențiate, care în același timp este suficient de ușor. Crema a ieșit moale dar nu grasă, iar zmeura aici se potrivește ideal oferindu-i tortei prospețime.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New