Tort ”Millefeuille” fără ouă și produse lactate!

Tort ”Millefeuille” fără ouă și produse lactate – delicat, umed și cu gust interesant de fructe.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 400 gr de făină;

– 8 gr de praf de copt;

– 2 gr de sare;

– 120 gr de ulei;

– 160 gr de apă fierbinte (70-80°С).

Pentru cremă:

– 1 kg de lapte vegetal;

– 75 gr de amidon de porumb;

– 140 gr de zahăr;

– 10 gr de zahăr vanilat.

Pentru stratul de fructe:

– 350 gr de căpșuni (vișine, zmeură, coacăză, afine etc.);

– 40 gr de zahăr;

– 15 gr de amidon.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul. Amestecați făina cernută cu sare și praf de copt. Opțional, puteți adăuga un praf de vanilie.

2. Adăugați ulei, apă fierbinte și amestecați rapid aluatul cu spatula. De îndată ce se răcorește, continuați să-l frământați cu mâinile, până devine moale și nelipicios. Îl acoperiți cu folie de plastic și îl lăsați pentru 30 de minute la temperatura camerei.

3. Modelați un șnur, îl tăiați în 16 bucăți și le rotunjiți. Le așezați într-un vas și le acoperiți cu folie de plastic.

4. Întindeți 2 bucăți pe o hârtie de copt în blaturi puțin mai mari decât baza formei de copt (18 cm), le înțepați cu furculița în mai multe locuri, le transferați pe tavă și o dați la cuptorul preîncălzit până la 190°С pentru 5-7 minute, treapta de mijloc fără convecție.

Sfat. Numărul de blaturi poate fi mai mic, doar 10-12 bucăți.

5. Tăiați blaturile fierbinți după baza formei și le lăsați să se răcească pe grătar. Resturile le adunați și le uscați în cuptorul lăsat să se răcească.

6. Coaceți astfel toate blaturile.

7. Pregătiți crema. Amestecați amidonul cu 100 gr de lapte vegetal, până la omogenizare, transferați compoziția în cratița cu lapte, adăugați zahăr și zahăr vanilat, dați vasul la foc și înfierbântați crema, amestecând continuu, până devine densă. Apoi o fierbeți timp de 1 minut, cât să dispară gustul de amidon.

8. Așezați cratița într-un vas cu apă rece și lăsați crema să se răcească, amestecând-o constant.

9. Pregătiți stratul de fructe. Pasați fructele proaspete sau congelate, adăugați zahăr, amidon și amestecați din nou cu blenderul vertical, cât să dispară toate cocoloașele.

10. Fierbeți compoziția, până se îngroașă, amestecând continuu, apoi încă timp de 1 minut, cât să dispară gustul de amidon.

Sfat. În calitate de umplutură, puteți folosi gem sau mere înăbușite cu zahăr și scorțișoară.

11. Așezați cratița într-un vas cu apă rece și lăsați compoziția să se răcească, amestecând-o constant.

12. Ungeți platoul de servire cu puțină cremă, așezați primul blat și îl acoperiți cu cremă (80-90 gr de cremă pentru fiecare blat). Continuați să alternați straturile, iar al 4-lea, al 8-lea și al 12-lea blat, le acoperiți cu câte 1/3 din compoziția de fructe.

Sfat. Noi am montat un tort din 15 foi, iar una am folosit-o pentru decor împreună cu resturile de blat.

13. Ultimul blat îl acoperiți cu cremă, opțional, înfășurați tortul cu folie de acetat, fixați inelul nu foarte strâns, îl acoperiți cu folie de plastic și îl dați la frigider pentru 10-12 ore, împreună cu crema rămasă.

14. Pentru decor, acoperiți o hârtie de copt cu straturi subțiri de sirop de glucoză sau de zahăr invertit, o transferați pe tavă și o dați la cuptorul preîncălzit până la 200°С pentru 4-5 minute, până se formează bule. După răcire, decorul devine tare.

15. Puneți resturile de blat într-o pungă de plastic și le mărunțiți cu sucitorul.

16. Eliberați tortul de inel și folie de acetat, acoperiți suprafața și părțile laterale cu crema rămasă, apoi le presărați cu firimituri de blat.

17. Fixați elementele decorative sau ornați tortul după preferințe.

Tortul este foarte moale și va fi pe placul celor, care preferă deserturile umede. Stratul de fructe îi oferă o notă deosebită și interesantă.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!