Tort rapid de ciocolată cu cremă de smântână. Gustul lui îi impresionează pe toți!

Acest desert minunat se prepară în doi timpi și trei mișcări. Trebuie să faceți doar 3 lucruri: să amestecați ingredientele uscate, după care să le adăugați pe cele lichide, să turnați compoziția în tavă și să o introduceți în cuptor. După coacere blatul poate fi servit îndată. Blatul iese înalt, poros, umed, iar gustul lui intens de ciocolată este pur și simplu fascinant.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

Pentru tăvile cu diametrul de 20-24 cm:

-2 ouă;

-60 g de unt;

-60 ml de ulei;

-280 ml de lapte;

-o lingură de oțet 6-9%;

-250 g de făină;

-1.5 lingurițe de bicarbonat de sodiu;

-1/3 linguriță de sare;

-300 g de zahăr;

-50 g de pudră de cacao;

-1 g de vanilină.

Pentru tăvile cu diametrul de 26-30 cm:

-3 ouă;

-90 g de unt;

-90 ml de ulei;

-420 ml de lapte;

-1.5 linguri de oțet 6-9%;

-375 g de făină;

-2 lingurițe de bicarbonat de sodiu;

-½ linguriță de sare;

-450 g de zahăr;

-80 g de pudră de cacao;

-1 g de vanilină.

Pentru cremă:

-350 g de smântână fermentată (cu conținutul de grăsime de minim 25%);

-80 g de zahăr pudră;

-0.5 g de vanilină.

Pentru însiropare:

-50 ml de apă clocotită;

-50 g de zahăr;

-10 g de pudră de cacao.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: cerneți făina împreună cu pudra de cacao într-un bol adânc. Adăugați zahărul, vanilina, bicarbonatul de sodiu și sarea. Amestecați până la omogenizare.

2.Adăugați ouăle, untul moale (la temperatura camerei), uleiul și laptele (la temperatura camerei). Bateți aluatul cu mixerul: inițial la viteză mică (ca să evitați răspândirea stropilor), iar apoi la viteza maximă — pe parcursul a 1-2 minute, până va deveni neted și strălucitor.

3.Adăugați oțetul și amestecați cu spatula până la omogenizare. Aluatul este gata!

4.Tapetați fundul tăvii cu hârtie de copt și ungeți-o cu unt (noi am folosit o tavă cu diametrul de 22 cm). Transferați aluatul în ea, răspândindu-l uniform (rotiți tava de câteva ori). Aluatul își dublează volumul în timpul coacerii: de aceea, nu umpleți tava decât până la jumătate.

5.Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 170°C și coaceți aluatul pe parcursul a 50-60 minute. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

6.Scoateți blatul din tavă și îndepărtați hârtia de copt de pe suprafața lui. Lăsați-l să se răcească pe grătar.

7.Pregătiți crema: amestecați zahărul pudră cu vanilina.

8.Puneți smântâna fermentată într-un bol adânc. Dacă smântâna are conținutul de grăsime mai mic de 25%, trebuie să o puneți într-o strecurătoare tapetată cu tifon și să așteptați până se va scurge zerul din ea: astfel smântâna devine mai densă și își menține bine forma.

9.Adăugați zahărul pudră cu vanilina în bolul cu smântâna. Bateți totul cu mixerul pe parcursul a 1-2 minute, până la apariția vârfurilor persistente (cel mai important este să nu exagerați, deoarece astfel veți obține unt).

10.Tăiați stratul superficial al blatului: îl veți folosi pentru presărarea tortului. Apoi tăiați blatul în 3 părți longitudinale, folosind o bucată de ață.

11.Asamblați tortul: suprapuneți blaturile, ungându-le cu cremă. Ele sunt destul de umede și nu necesită însiropare. Dar dacă doriți, puteți să le însiropați cu siropul dumneavoastră preferat (am indicat un exemplu de rețetă de sirop la începutul articolului): astfel tortul va fi mai umed și mai suculent.

12.Ungeți suprafața și marginile tortului cu crema rămasă.

13.Decorați tortul (după propriul dumneavoastră gust): noi am măcinat bucățile rămase de blat cu ajutorul blenderului. Apoi am divizat suprafața tortului în 4 sectoare: am presărat 2 sectoare cu firimiturile de blat și 2 sectoare cu fulgi de cocos. Am acoperit marginile tortului cu firimituri de blat.

14.Lăsați tortul să se pătrundă pe parcursul a 2 ore (dacă nu aveți mult timp la dispoziție, puteți să-l serviți îndată). Porționați-l și serviți-l!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!