Tortul „Chihlimbarul” — o adevărată minune culinară!

INGREDIENTE:

-160 g de fistic nesărat (măcinați-l cu ajutorul blenderului până aproape de starea de făină; îl puteți înlocui cu alune de pădure, migdale sau nuci);

-240 g de albușuri (din 6 ouă mari, la temperatura camerei);

-160 g de zahăr pudră (cernută);

-180 g de zahăr tos (60+60+60);

-90 ml de suc de lămâie;

-o linguriță de coajă rasă de lămâie;

-2 ouă mari;

-120 g de unt (la temperatura camerei);

-600 ml de smântână pentru frișcă 35%;

-370 g de ciocolată neagră (270 + 100);

-30 g de ciocolată albă;

-o lingură de pudră de cacao;

-12 g de gelatină (noi am folosit foi).

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți blatul Dacquoise: cântăriți și pregătiți în prealabil ingredientele necesare. Amestecați fisticul măcinat cu zahărul pudră.

2.Puneți albușurile într-un bol mare. Noi le-am fotografiat înainte de mixare, ca să vedeți cât de mult își măresc ulterior volumul.

3.Bateți-le cu mixerul pornit la viteză mare până își vor tripla volumul.

4.Și, fără să opriți mixarea, adăugați treptat 60 g de zahăr tos. Veți obține o bezea strălucitoare și persistentă, care nu va cădea chiar dacă veți întoarce bolul cu „picioarele în sus”.

5.Adăugați treptat compoziția de fistic în bezea, încorporându-o prin mișcări circulare, orientate de jos în sus, realizate cu ajutorul unei spatule.

6.Trebuie să obțineți un asemenea „aluat”.

7.Răspândiți uniform bezeaua cu nuci pe o tavă pătrată (38 x 38 cm), tapetată cu hârtie de copt. Coaceți-o timp de 20-25 minute în cuptorul preîncălzit până la 175°C (orientați-vă după cuptorul dumneavoastră).

8.Blatul Dacquoise nu trebuie să fie înalt și să se lipească de palme, când este presat. El trebuie să se detașeze ușor de hârtia de copt.

9.Răsturnați blatul Dacquoise puțin răcit pe o bucată curată de hârtie de copt și îndepărtați cu grijă hârtia, pe care el s-a copt. Decupați 2 blaturi rotunde din el, folosind un inel cu diametrul de 20 cm. Al treilea blat va fi format din bucățele, însă acest lucru nu este tragic, deoarece îl veți așeza în mijlocul tortului.

10.Pregătiți crema de lămâie și unt: cântăriți și pregătiți în prealabil ingredientele necesare.

11.Bateți ouăle și 60 g de zahăr cu telul. Puneți 60 g de zahăr, sucul și coaja de lămâie într-o crăticioară cu fundul gros. Încălziți-le până la clocotire. Puneți 1/3 din compoziția obținută într-un bol separat.

12.Apoi încorporați ouăle bătute în compoziția din bol: lent, în jet subțire, amestecând continuu. Acesta este procesul de călire.

13.Apoi, amestecând continuu, combinați compoziția din bol cu cea rămasă în crăticioară. Fierbeți crema pe foc mic, amestecând în permanență, până la apariția bulelor și îngroșării. Aveți grijă să nu răsfierbeți ouăle, deoarece astfel crema gingașă se va transforma în omletă! Luați în considerație faptul că procesul de fierbere va continua chiar și după luarea crăticioarei de pe foc. De aceea, cel mai bine ar fi să transferați îndată crema într-un vas curat.

14.Treceți crema printr-o strecurătoare măruntă și lăsați-o să se răcească până la 50°C. Adăugați untul și amestecați. Apoi lăsați-o să se răcească până la temperatura camerei.

15.Pregătiți mousse-ul de ciocolată neagră: pregătiți ingredientele necesare.

16.Înmuiați gelatina în apă rece și lăsați-o să se hidrateze. Rupeți 270 g de ciocolată în bucățele. Încălziți 100 ml de smântână pentru frișcă (lăsați 3 linguri) până aproape de clocotire și turnați-o peste bucățelele de ciocolată. Lăsați-le să interacționeze timp de 2 minute.

17.Amestecați-le foarte bine, astfel încât să nu rămână cocoloașe. Puteți să le încălziți puțin în cuptorul cu microunde sau pe bain-marie. Stoarceți foile hidratate de gelatină și dizolvați-le în smântâna adusă până aproape de punctul de fierbere (cele 3 linguri puse deoparte). Combinați gelatina cu ciocolata topită și amestecați foarte bine.

18.Bateți 500 ml de smântână pentru frișcă până la apariția vârfurilor persistente (dacă doriți, puteți să adăugați vreo 2 linguri de zahăr pudră). Începeți să o bateți cu mixerul pornit la viteză mare și reduceți-o treptat, o dată cu îngroșarea compoziției, până la moderată și minimă. Acești pași sunt necesari, deoarece smântâna pentru frișcă se taie ușor și, drept rezultat, puteți să obțineți bucățele de unt.

19.Combinați frișca bătută cu compoziția de ciocolată. Amestecați-le și bateți-le puțin cu mixerul (cât numărați până la 5). Lăsați mousse-ul la temperatura camerei.

20.Asamblați tortul: puneți primul blat într-un inel cu diametrul de 22 cm (așezat pe un platou): trebuie să rămână un spațiu mic între blat și pereții inelului.

21.Răspândiți uniform jumătate din mousse-ul de ciocolată pe suprafața lui.

22.Acoperiți stratul de mousse cu cel de-al doilea blat (format din bucățele) și răspândiți crema de lămâie și unt pe el.

23.Așezați cel de-al treilea blat în inel și acoperiți-l cu mousse-ul rămas.

24.Acoperiți tortul cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru minim 4 ore.

25.Scoateți tortul închegat din frigider. Separându-l de pereții inelului cu ajutorul unui cuțit, scoateți-l din el.

26.Decorați tortul: noi am hotărât să acoperim marginile tortului cu un strat de ciocolată neagră. În acest scop puteți să folosiți folia Acetofan, hârtia de copt sau un file de plastic. Noi am folosit o fâșie de silicon, pe care am decupat-o dintr-un covoraș vechi. Lungimea și lățimea fâșiei trebuie să corespundă înălțimii și diametrului tortului dumneavoastră. Acoperiți suprafața de lucru și puneți fâșia pe ea. Topiți 70 g de ciocolată în cuptorul cu microunde sau pe bain-marie. Lăsați-o să se răcească puțin și transferați-o pe fâșie, răspândindu-o uniform cu o spatulă metalică (ca un șpaclu).

27.Aplicați fâșia pe marginile tortului și dați-l la frigider pentru câteva minute. Apoi îndepărtați cu grijă fâșia de silicon (sau alt material) de pe ciocolata închegată. Dați tortul la frigider.

28.Spiralele de ciocolată: aplicați 30 g de ciocolată albă, topită pe fâșia de silicon (nu veți reuși să le modelați pe hârtie) și realizați șanțuri subțiri prin ea cu ajutorul unei ustensile speciale sau al unei furculițe. Lăsați-o să se întărească puțin la temperatura camerei.

29.Răsuciți folia sub formă de spirală și fixați-i capetele. Dați-o la frigider pentru câteva minute. Procedați similar cu ciocolata neagră.

30.Presărați suprafața tortului cu pudră de cacao. Separați cu grijă spiralele de ciocolată de fâșia de silicon (chiar deasupra tortului).

31.Puteți să decorați tortul cu zmeură congelată și mentă. Tortul este gata!

32.Vă sfătuim să-l porționați cu ajutorul unui cuțit ascuțit, fierbinte și uscat.

33.Așa arată tortul pe secțiune.

34.Savurați-l! Dacă vă plac ciocolata, fisticul și crema de lămâie, atunci acest desert este creat chiar pentru dumneavoastră!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!