Tortul de ciocolată „Sacher”!

Tortul „Sacher” este un desert clasic austriac, care are un gust fin și plăcut. Denumirea lui provine de la numele cofetarului, care l-a inventat. El conține un strat generos de gem de caise și este acoperit cu un strat gros de glazură de ciocolată. Se prepară destul de ușor și este foarte aromat și ciocolatos. De aceea, rămâne să urmați și să îndepliniți câțiva pași, după care să vă bucurați de gustul minunat și intens al acestui tort. Îl veți îndrăgi!

Trebuie să menționăm că rețeta clasică presupune utilizarea făinii de grâu, pe care noi am înlocuit-o cu făină de migdale. Această variantă ne place mai mult!

INGREDIENTE (PENTRU UN TORT CU DIAMETRUL DE 20 CM):

Pentru blat:

-8 ouă;

-250 g de făină de migdale (nuci/alune de pădure măcinate);

-150 g de ciocolată neagră;

-250 g de zahăr;

-2 linguri de ulei (noi am folosit unt de cacao);

-8 g de praf de copt;

-125 g de unt.

Pentru stratul de caise: 300 g de gem de caise.

Pentru glazură:

-150 g de ciocolată neagră;

-30 g de unt;

-80 g de smântână pentru frișcă 33-35%.

Pentru decor: 30 g de ciocolată neagră.

Pentru intensificarea aromei: o lingură de rom în gem/glazură.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți blatul: puneți untul și ciocolata într-un bol termorezistent. Topiți-le pe bain-marie, amestecând continuu. Trebuie să obțineți o compoziția omogenă.

2.Lăsați compoziția de ciocolată să se răcească până la temperatura camerei.

3.Tapetați fundul tăvii cu hârtie de copt. Decupați încă un cerc din hârtie de copt, al cărui diametru trebuie să fie puțin mai mic decât cel al tăvii: veți acoperi aluatul cu el. Ungeți ambele cercuri de hârtie cu ulei, folosind pensula de silicon.

4.Separați albușurile de gălbenușuri.

5.Bateți gălbenușurile cu 125 g de zahăr pe parcursul câtorva minute, folosind mixerul pornit la viteză mare. Ele trebuie să se transforme într-o compoziție pufoasă, voluminoasă și albicioasă.

6.Adăugați compoziția de ciocolată în cea de gălbenușuri. Amestecați până la omogenizare cu ajutorul telului, realizând mișcări fine.

7.Adăugați uleiul și făina de migdale amestecată cu praful de copt. Amestecați cu spatula până la omogenizare, realizând mișcări circulare, orientate de jos în sus. Trebuie să obțineți un aluat destul de dens, care se prelinge lent de pe spatulă.

8.Bateți albușurile cu mixerul pornit la viteză medie până vor deveni spumoase. Apoi măriți viteza mixerului și adăugați treptat 125 g de zahăr. Continuați mixarea până la apariția vârfurilor persistente.

9.Încorporați treptat (în 3 porții) spuma de albușuri în aluat, amestecând cu spatula și realizând mișcări circulare, orientate de jos în sus. Este important să amestecați aluatul doar până la omogenizare. Dacă veți exagera, riscați să scoateți aerul din el și, drept rezultat, să obțineți un blat prea dens.

10.Transferați aluatul obținut în tava pregătită, răspândindu-l uniform. Apoi acoperiți-l cu cercul de hârtie, astfel încât fața uleioasă a acestuia să intre în contact direct cu suprafața aluatului. Procedura respectivă permite evitarea uscării excesive a suprafeței blatului copt.

11.Coaceți blatul timp de aproximativ 70 minute în cuptorul preîncălzit până la 170°C. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea (ea trebuie să iasă uscată din mijlocul blatului).

12.Îndepărtați cercul de hârtie și crusta (stratul superficial) de pe blat, folosind un cuțit.

13.Separați blatul de pereții tăvii cu ajutorul unui cuțit subțire, după care scoateți-l din ea și puneți-l pe grătar, întorcându-l cu fața superioară în jos. Lăsați-l să se răcească complet.

14.Tăiați blatul în jumătate (în direcție longitudinală). Veți observa că blatul este foarte frumos, aromat, umed și catifelat.

15.Asamblați tortul: răspândiți jumătate din gemul de caise pe blatul inferior. Apoi acoperiți-l cu celălalt blat, așezându-l cu partea netedă în sus. Ungeți suprafața și marginile tortului cu gemul rămas.

16.Dați tortul la frigider cât timp veți pregăti glazura de ciocolată: încălziți smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Turnați-o peste ciocolata mărunțită și adăugați untul moale (la temperatura camerei).

17.Peste câteva minute amestecați glazura până la omogenizare. Dacă ciocolata se topește greu, puteți să grăbiți acest proces cu ajutorul băii de aburi.

18.Cum numai glazura va deveni omogenă, scoateți tortul din frigider și turnați-o pe el. Răspândiți-o uniform pe suprafața și marginile lui.

19.Dați tortul la frigider până când glazura se va închega.

20.În mod tradițional tortul „Sacher” nu se decorează cu diverse ornamente, ci pur și simplu se inscripționează cu denumirea lui, folosindu-se ciocolată topită. Dacă doriți, puteți să scrieți denumirea pe fiecare felie de tort.

21.Porționați și serviți tortul.

Dacă doriți să intensificați încă mai mult aroma și gustul tortului, puteți să adăugați o lingură de rom sau alt alcool aromat în gemul de caise sau glazura de ciocolată. Acest tort chiar merită pregătit!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!