Tortul „Pavlova” cu frișcă bătută și căpșuni!

Acest tort fin și aerat a fost denumit în cinstea celebrei balerine Ana Pavlova. El constă din bezea franțuzească, care este gingașă la interior și crocantă la exterior, frișcă bătută și fructe proaspete. Este un desert divin, care nu lasă pe nimeni indiferent!

INGREDIENTE (PENTRU UN TORT CU DIAMETRUL DE 22 CM):

Pentru bezea:

-160 g de albuș de ou (aproximativ 4 bucăți de la ouă mari);

-210 g de zahăr extra fin;

-o lingură de amidon (noi am folosit amidon de porumb, deoarece are un gust mai neutru);

-o linguriță de suc de lămâie.

Pentru frișca bătută și decor:

-250 ml de smântână pentru frișcă 33-35%;

-1.5 lingurițe de zahăr pudră;

-200 g de căpșuni.

Pentru sosul de căpșuni:

-120 g de căpșuni;

-o lingură de zahăr (sau după gust);

-o linguriță de suc de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1.Desenați un cerc cu diametrul de 20-21 cm pe hârtia de copt. Puneți-o pe tavă, cu desenul orientat în jos.

2.Pregătiți bezeaua: scoateți albușurile din frigider cu 60 minute înainte de mixare. Nu uitați că trebuie să le separați cu mare grijă de gălbenușuri, pentru ca niciun strop de gălbenuș să nu nimerească în ele. Puteți să folosiți albușuri decongelate.

3.Puneți-le într-un bol curat și uscat (cel mai bine ar fi să folosiți un bol metalic sau de sticlă, deoarece cele de plastic absorb grăsimea și deseori albușurile nu se bat în ele). Bateți-le cu mixerul pornit la viteza minimă până vor deveni foarte spumoase.

4.Apoi măriți viteza mixerului până la moderată și începeți să adăugați treptat (câte o lingură) zahărul. Mixați foarte bine după fiecare porție de zahăr (străduiți-vă să alegeți un zahăr fin sau extra fin, deoarece el se dizolvă mai bine). Timpul de mixare este de 10-12 minute, până la apariția vârfurilor persistente: veți simți că compoziția a devenit densă și că telurile mixerului parcă o taie.

5.Adăugați amidonul și sucul de lămâie. Bateți bezeaua pe parcursul a încă 60 secunde. Ea va deveni mai densă și mai stabilă.

6.Transferați bezeaua pe hârtia de copt, răspândindu-o uniform pe cercul desenat. Ca să-i nivelați marginile, neteziți-le cu spatula, deplasându-o în direcție verticală, de jos în sus, de-a lungul întregii circumferințe și curățându-o după fiecare mișcare. Apoi uniformizați și suprafața blatului de bezea.

7.Introduceți îndată tava în cuptorul preîncălzit până la 170°C (fără convecție) și coaceți bezeaua pe parcursul a 5 minute (temperatura înaltă este necesară pentru formarea crustei). Apoi reduceți temperatura până la 110°C și uscați-o timp de încă 2 ore.

8.Opriți focul și întredeschideți ușa cuptorului. Lăsați bezeaua să se răcească complet, fără să o scoateți din cuptor. Apoi transferați-o pe grătar (având în vedere faptul că este moale la interior și crocantă la exterior, bezeaua se crapă pe alocuri în timpul răcirii). Puteți să pregătiți blatul de bezea cu o zi înainte de asamblarea tortului.

9.Separați cu grijă bezeaua de hârtia de copt cu ajutorul unei spatule subțiri. Transferați-o pe un platou.

10.Pregătiți sosul de căpșuni: pisați căpșunile cu zdrobitorul pentru piure. Adăugați zahărul și sucul de lămâie. Amestecați și încălziți compoziția până la dizolvarea completă a zahărului. Lăsați-o să se răcească.

11.Tăiați căpșunile spălate și uscate în feliuțe. De fapt, tortul „Pavlova” poate fi pregătit cu orice fructe.

12.Bateți smântâna pentru frișcă (rece, abia scoasă din frigider) cu zahărul pudră până la apariția vârfurilor persistente. Frișca trebuie să fie foarte stabilă.

13.Asamblați tortul: răspândiți uniform frișca bătută pe suprafața blatului de bezea.

14.Înfigeți feliuțele de căpșuni în stratul de frișcă, așezându-le în cercuri concentrice.

15.Răspândiți sosul de căpșuni pe suprafața tortului. El îi oferă prospețime și suculență.

16.Porționați și serviți desertul. Gustul lui seamănă cu cel al înghețatei!

Tortul „Pavlova” trebuie asamblat chiar înainte de servire. Puteți să-l răciți timp de 10 minute după aceasta. El conține aproximativ 6 porții și nu se recomandă să fie păstrat, deoarece crema înmoaie crusta crocantă a bezelei. Dacă nu reușiți să-l terminați deodată, păstrați-l la frigider: el își va menține forma și gustul, dar va rămâne crocant doar pe margini.

Această rețetă reprezintă un întreg câmp pentru experimente: puteți să folosiți combinații noi de fructe și să obțineți un desert inedit de fiecare dată. Sperăm că v-am inspirat! Pregătiți neapărat acest desert! Suntem siguri că el va deveni unul dintre deserturile văratice, de care nu vă veți putea lipsi!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!