Trebuie oare îndepărtată? Ce să faceți cu tija, după ce orhideea înflorește!

Orhideea este una dintre preferatele flori de interior ale multor doamne. Și, în realitate, acest sentiment nu este întâmplător, deoarece această plantă poartă în sine energia feminină. Când o orhidee este înflorită și parfumată, nu doar ochii noștri se bucură, ci și sufletul, deoarece contemplarea naturii ne dă forțe. 

Cu toate acestea, toți care cultivă orhidee știu că această plantă este destul de pretențioasă. Prin urmare, să obțineți o înflorire luxuriantă și sănătoasă nu este atât de ușor. Există multe aspecte, pe care trebuie să le cunoașteți pentru a crește o plantă viguroasă. Și unul dintre ele este tija orhideei. Trebuie ea îndepărtată imediat după înflorire sau este mai bine să fie păstrată – această întrebare și-o pun mulți florari-amatori de flori . 

Acest articol va răspunde la această întrebare. Urmând aceste sfaturi, puteți menține floarea sănătoasă. 

Îndepărtarea completă a tijei 

Mulți florari preferă să taie tija imediat după ce ultima floare s-a ofilit și este de înțeles, deoarece din punct de vedere estetic, o plantă fără tijă pare mai frumoasă. Cu toate acestea, luând o astfel de decizie, trebuie să țineți cont nu doar de propriile preferințe, ci și de starea plantei. 

Fără îndoială, merită să îndepărtați săgeata galbenă uscată – când vârful ei se usucă, acesta este un semn că planta are nevoie de odihnă. 

La fel ar trebui să se procedeze dacă orhideea este mică, înflorește pentru prima dată și nu a avut încă timp să-și formeze o rozetă bună de frunze. Dacă tija este păstrată, planta pur și simplu nu va avea suficientă putere pentru a crește acest lăstar și va slăbi și mai mult. 

Puteți elimina complet tija unei orhidee adulte fără să așteptați să se usuce. Această opțiune va aduce multe beneficii plantei: 

-în primul rând, nu va irosi energie și substanțe nutritive pentru a menține viața acestui lăstar, ci le va direcționa către creșterea rozetei și rădăcinilor; 

-în al doilea rând, planta se va odihni și va elibera în curând noi pedunculi în locul tijelor îndepărtate. Cu toate acestea, această părere are și un dezavantaj. Florarii cu experiență consideră că trebuie îndepărtată doar tija complet uscată și explică acest lucru prin faptul că, în acest fel, planta va putea să-și reîntoarcă substanțele nutritive cheltuite pentru acest lăstar. 

Tăierea parțială 

Dacă tija rămâne puternică și verde mult timp, dar nu vă place aspectul unui peduncul gol, acesta poate fi tăiat parțial, păstrând câțiva muguri de flori. Este posibil să se formeze lăstari sau flori noi din acești muguri, ceea ce va duce la prelungirea înfloririi orhideei. Mai întâi trebuie să analizați tija, dacă are mici creșteri (muguri). 

Trebuie să știți, că nu toate tipurile de orhidee cultivate au muguri pe tije, deci, în majoritatea cazurilor, tăierea parțială nu are sens. Cu toate acestea, acest lucru nu se referă la orhideea Phalaenopsis, cel mai frecvent tip de plantă de interior. După înflorire, aceste orhidee pot da din nou flori sau lăstari noi (keiki), bucurându-ne cu înflorirea lor continuă. 

Tija trebuie tăiată la 1,5-2 cm deasupra mugurelui. În cazul orhideei Phalaenopsis, de regulă, pe o tijă sunt 3-4 astfel de muguri, dar decizia deasupra cărui mugure să se taie este individuală – poate fi deasupra celui inferior, dar poate și deasupra celui superior. 

Trebuie să știți că noul lăstar crescut din mugur va fi mai puțin puternic decât primul. În majoritatea cazurilor, în loc de lăstari, se formează o singură floare, și aceea mică, deci, înainte să alegeți tăierea parțială, gândiți-vă, dacă vi se potrivește o astfel de înflorire. 

Păstrarea tijei 

Sau puteți să nu faceți nimic și să lăsați tija așa cum este, oferind plantei posibilitatea de a decide – să se odihnească sau să înflorească din nou. Care va fi consecința acestei alegeri? 

-atâta timp cât vârful pedunculului rămâne verde, există întotdeauna șansa ca acesta să se alungească și să elibereze un mugur; 

-dacă planta este matură și puternică, este destul de capabilă să păstreze tija veche și în același timp să elibereze una nouă; 

-dacă tija începe totuși să se usuce, atunci nu trebuie să întreprindeți nimic – planta are nevoie doar de odihnă. 

Tija orhideei poate fi lăsată în pace 

Uneori, nu se întâmplă nimic cu o tijă complet verde și sănătoasă la exterior. Dacă ea nu înflorește și nu se usucă în decurs de 2-3 luni, atunci nu există altă soluție decât tăierea. Cu părere de rău, și astfel de cazuri există. 

Sfaturile florarului 

Familia orhideelor are cea mai lungă perioadă de înflorire din regatul florilor și al plantelor. În habitatul lor natural, în tropice, unde nu există schimb de sezon și schimbări bruște ale vremii, orhideele înfloresc continuu, eliberând pe rând pedunculi pe tot parcursul anului. Când este cultivată în casă, durata înfloririi depinde de condițiile în care este păstrată orhideea, dar dacă sunt create condiții cât mai apropiate de tropice, atunci înflorirea pe tot parcursul anului este destul de posibilă. 

Cum să faci o orhidee să dea din nou pedunculi, după ce a înflorit? 

Pentru aceasta, trebuie să creați condiții stresante: plasați planta într-un loc răcoros și uscat timp de aproximativ o lună – acest mediu maximizează formarea unei săgeți noi. Dacă intenționați să înmulțiți orhideea, atunci trebuie mai întâi să obțineți un lăstar tânăr (keiki). Pentru a accelera acest proces, planta trebuie plasată într-un mediu cald și umed. 

Crearea unor condiții stresante pentru înflorirea orhideelor 

În orice caz, chiar și după o scurtă perioadă de repaus, udarea abundentă și iluminarea bună vor ajuta la trezirea orhideei și la apariția unei tije noi. 

Dacă decideți să tăiați tija, atunci trebuie să o faceți corect: 

– în primul rând, trebuie să alegeți momentul potrivit (diferă de la soi la soi), de exemplu, pentru Phalaenopsis perioada optimă pentru tăiere este octombrie-noiembrie; 

– tăierea trebuie efectuată cu un instrument ascuțit: un cuțit, foarfecă de grădină (foarfecă horticolă); 

– înainte de tăiere, instrumentul trebuie dezinfectat cu un antiseptic special, dar puteți utiliza și o soluție de clor; 

– locul de tăiere al tijei trebuie, de asemenea, prelucrat – se toarnă ceară sau se presară cu pudră de cărbune, care este ușor de preparat dintr-o pastilă zdrobită de cărbune activat; 

– dacă orhideei îi este deja strâmt în ghiveciul vechi (se clatină sau ies rădăcinile), imediat după tăiere, puteți transplanta planta într-un recipient mai mare. 

Când îndepărtați tija verde, nu uitați că ea nu doar îndeplinește funcția de peduncul, ci este și un organ vegetativ, așa că nu aruncați lăstarul, ci folosiți-l pentru a obține butași – puneți-l în apă sau în substrat umed și, cel mai probabil, în curând veți avea o nouă orhidee. 

Spor la grădinărit!