Turtițe cu cartofi (pe tigaie) — foarte gustoase, aspectuoase și sățioase!

Aluatul pentru turtițe se prepară pe bază de chefir. Ele sunt apetisante, sățioase și se coc pe tigaia uscată. Puteți să le serviți cu lapte sau ca alternativă pentru pâine. Încercați-le neapărat!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-500 ml de chefir;

-700-750 g de făină;

-½ linguriță de sare;

-o linguriță de bicarbonat de sodiu.

Pentru umplutură:

-700-800 g de cartofi;

-2 cepe;

-mărar — după gust;

-sare — după gust;

-100 g de unt;

-o cantitate mică de lapte;

-2 linguri de ulei — pentru prăjirea cepei;

-unt — pentru servit.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți umplutura: curățați și mărunțiți ceapa.

2.Încingeți 2 linguri de ulei într-o tigaie. Adăugați ceapa și prăjiți-o până va fi gata. Dacă nu vă place gustul intens de ceapă, adăugați o cantitate mică de apă în ceapa călită și lăsați-o să se înnăbușe: astfel ea va deveni mai moale.

3.Curățați cartofii și fierbeți-i până vor fi gata. Scurgeți apa, în care au fiert.

4.Sărați-i după gust și adăugați untul. Pisați-i cu zdrobitorul pentru piure până la omogenizare. Apoi adăugați câte puțin lapte și continuați pisarea: piureul de cartofi trebuie să aibă o consistență moale, dar stabilă (nu trebuie să se răspândească).

5.Adăugați ceapa prăjită și mărarul mărunțit în vasul cu piureul de cartofi. Amestecați până la omogenizare cu ajutorul unei linguri.

6.Cât timp umplutura se răcește, pregătiți aluatul: adăugați sarea și bicarbonatul de sodiu în chefir. Amestecați. Intrând în reacție cu bicarbonatul de sodiu, chefirul va începe îndată să-și mărească volumul și să devină spumos.

7.Adăugați făina în chefir. Inițial amestecați aluatul cu lingura.

8.Când nu-l veți mai putea amesteca cu lingura, transferați-l pe masa presărată cu făină și frământați-l până va deveni omogen, elastic, nelipicios și moale. Dacă este necesar, mai adăugați făină.

9.Puneți aluatul obținut într-o pungă și dați-l la frigider pentru 30-40 minute, ca să se odihnească.

10.Apoi așezați-l pe masa presărată cu puțină făină și frământați-l pe parcursul a 1-2 minute. Întindeți-l sub formă de baton și tăiați-l în bucăți egale (dimensiunea lor depinde de mărimea turtițelor, pe care vreți să le pregătiți). Modelați bucățile de aluat sub formă de biluțe. Noi am obținut 11 biluțe de aluat (pentru 11 turtițe).

11.Întindeți fiecare bucățică de aluat sub formă de turtiță subțire. Puneți aproximativ 2 linguri de umplutură în mijlocul ei și răspândiți-o puțin.

12.Apoi adunați marginile turtiței spre centru, peste umplutură. Lipiți-le foarte bine.

13.Aplatizați și întindeți turtița umplută cu mâinile, iar apoi și cu sucitorul, astfel încât să-i oferiți diametrul tigăii, în care o veți coace.

14.Încingeți tigaia și așezați turtița pe ea. Prăjiți-o pe ambele părți, până se va rumeni. Nu vă îngrijorați dacă veți observa cum turtița se umflă în timpul prăjirii. După ce o veți lua de pe foc, ea va deveni iarăși plată.

15.Luați-o de pe tigaie și ungeți-o cu unt.

16.Procedând similar, pregătiți toate turtițele.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!