Un bărbat cu aspect neîngrijit a intrat în cafenea și a cerut o cafea ”suspendată”!

Țările europene atrag nu numai prin standardul lor de viață, istoria bogată și tot felul de obiective turistice. De asemenea, este remarcabilă atitudinea respectuoasă și empatică față de cei nevoiași.

Și toate acestea au fost posibile datorită particularităților mentalității europene. O persoană este considerată a fi un membru al societății cu drepturi depline, indiferent de statutul său material și nivelul de educație.

”Câțiva ani în urmă, stăteam cu un prieten într-o mică și confortabilă cafenea, nu departe de Veneția, faimosul oraș italian.

În timp ce ne bucuram de cafeaua italiană aromată, un bărbat a intrat în cafenea. Și a cerut două cafele – una pentru el, a doua – “pe perete”. În timp ce încercam să înțelegem ce înseamnă asta, i-a fost adusă o ceașcă de cafea, dar a plătit pentru două. Când vizitatorul a plecat, barmanul a scris pe o bucată de hârtie: “o ceașcă de cafea”. Și a lipit hârtia pe perete.

Cât am stat în cafenea, am văzut încă 2 bărbați care au plătit 3 cești de cafea. Barmanul a scris din nou pe o bucată de hârtie “o ceașcă de cafea” și a atârnat-o pe perete, lângă prima. A fost uimitor și confuz pentru noi. Dar ne-a fost rușine să întreb ce ar însemna.

Peste câteva zile, noi am vizitat din nou acea cafenea, să servim câte o cafea. În acest moment, a intrat un bărbat îmbrăcat sărac, s-a uitat la perete și s-a așezat la bar. Și i-a spus barmenului: ”O cafea suspendată, vă rog”.

Barmanul i-a turnat repede o ceașcă de espresso și i-a servit-o ca oricărui alt client, dorindu-i o zi bună. Omul i-a mulțumit, a băut cafeaua și a ieșit fără să plătească. Barmanul a scos de pe perete o hârtie cu inscripția “o ceașcă de cafea” și a aruncat-o în coșul de gunoi.

Atunci am înțeles, dar am rămas uimiți în continuare. Respectul și delicatețea, manifestate aici față de cei nevoiași și necesitățile lor, ne-au impresionat până în adâncul sufletului.

Persoana nu este nevoită să se umilească și să ceară ceva ce nu-și poate cumpăra din diverse motive. El vede unde poate bea cafea gratuită. Și această cafea îi este servită cu același respect ca față de orice client. Iar clienții generoși fără constrângere, doar fiind în bună dispoziție, pot “suspenda” o ceașcă de cafea. Făcând lumea mai bună și mai caldă.

Astfel am aflat pentru prima dată în viață despre cafeaua suspendată”.

Acest serviciu neobișnuit devine tot mai popular și în alte țări. Și se referă nu numai la cafea, dar și la alte produse. El a fost numit “palmele deschise”.

Cum priviți acest gest neobișnuit?