Un pădurar bătrân ne-a povestit cum se culeg corect ciupercile: se taie sau se smulg!

De îndată ce temperatura aerului scade și roua dimineții rămâne pe frunzele putrede până la prânz, apar primele ciuperci. Începe sezonul vânătorii liniștite! Este timpul să scoateți coșurile, să umpleți termosele de călătorie, să îmbrăcați cizmele de toamnă și să ascuțiți cuțitele. Cel puțin mulți experți în silvicultură le folosesc în continuare pe cele din urmă, chiar dacă acest lucru este contrar ideii de a culege corect ciupercile. 

Sincer, și pentru noi acest lucru a devenit de curând o descoperire. De când ne știm, mergeam la cules de ciuperci cu familia și fiecare avea propriul cuțit rabatabil. Cu el ciupercile pot fi verificate de viermi, dar și frunzele pot fi îndepărtate. Dar, se pare că cuțitul poate fi folosit pentru orice, în afară de tăierea ciupercilor. 

Ciuperca în sine este corpul roditor al miceliului, cu ajutorul căruia eliberează spori și își extinde teritoriul. Miceliul se poate întinde pe zeci de metri pătrați! Scoțând ciuperca din „rădăcină”, deteriorăm miceliul și lăsăm o gaură în el. Din aceste motive, mulți s-au înarmat cu cuțite, inclusiv și noi. 

S-ar părea că totul este în regulă: miceliul nu a fost afectat, recolta a fost strânsă, toată lumea este fericită. Și astfel a trecut an după an, până noi am abordat acest subiect într-o conversație cu un profesor al facultății de biologie. 

Ca răspuns la părerea greșită precum că ciupercile nu trebuie smulse, el a râs și a spus că smulgerea unei ciuperci este cu o mușcătură de țânțar pentru miceliu. Gaura se acoperă imediat cu fire noi! Și aici se întâmplă cel mai interesant lucru. 

Firele rupte semnalează imediat miceliului că s-a format o gaură. Acest lucru îl stimulează să elibereze și mai multe corpuri roditoare, adică ciuperci, pentru a-și „restabili teritoriul”. Observați, majoritatea cresc acolo unde solul a fost deteriorat: în șanțuri, râpe și pe movile denivelate cu pietre. 

Când ciuperca este tăiată, lipsește semnalul că pierderea trebuie compensată. Astfel, cresc mai puține ciuperci. Se pare că prin tăierea ciupercilor noi nu facem deloc mai bine. 

Cu toate acestea, atât în rândul culegătorilor de ciuperci, cât și în rândul biologilor, există apărători și susținători ai acestei teorii. Majoritatea profesioniștilor cred că pentru miceliu nu contează dacă ciuperca este smulsă sau tăiată, deoarece, de regulă, el este pur și simplu imens. Și există ceva adevăr în asta, dacă consultați o enciclopedie veți descoperi că cea mai mare creatură din lume este miceliul! 

Așa este: nu un copac, nu o balenă sau un ihtiozaur, ci o adevărată rețea neuronală subterană. Această ciupercă trăiește până în prezent în Oregon. Lungimea firelor sale este de 890 de hectare, ceea ce este comparabil cu mai mult de 1000 de terenuri de fotbal. Ciuperca este protejată de Parcul Național Blue-Mountains. 

Deci, puteți culege fără ezitare ciupercile preferate fără niciun instrument. Toamna, sunt populare următoarele soiuri: 

-hrib; 

-lycoperdon; 

-pleurotus; 

-lactarius; 

-ghebe; 

-leccinum; 

-lactarius; 

-russula (hulubiță); 

-suillus. 

Miceliile vor fi, desigur, mai mici. Dar de la câteva ciuperci smulse cu siguranță nu se vor usca. Și dacă e să credem pădurarii, ele devin mai puternice. Care este abordarea dumneavoastră față de recoltarea roadei de toamnă? 

Mult spor!