Un plan testat de îngrijire a zmeurului, pentru ca fructele să crească mari și foarte dulci!

Zmeura este renumită nu doar pentru gustul său deosebit, ci și pentru beneficiile sale incredibile pentru organism. Este un fruct adorat atât de maturi, cât și de copii.

Pentru a obține o recoltă frumoasă de zmeură, cu fructe mari și dulci, trebuie să urmați un plan de îngrijire testat și dovedit.

Udarea

Udarea regulată și moderată, este un aspect foarte important în îngrijirii zmeurului. Frecvența udării va depinde în totalitate de condițiile meteorologice. Însă în timpul udării, solul trebuie să fie umezit până la o adâncime de cel puțin 30 cm.

Zmeurii ar trebui udați cel mai bine după-amiază, cu apă caldă și stătută.

Mulcirea

Solul din jurul tufei de zmeur este recomandabil să fie acoperit cu mulci. De exemplu, ca material de mulcire se poate folosi gunoiul de grajd sau compostul reciclat.

Mulciul ajută la îmbogățirea solului cu materie organică și la reținerea umidității, precum și la prevenirea creșterii buruienilor. De asemenea, protejează sistemul radicular de la suprafață de supraîncălzire.

Curățarea

Curățarea zmeurului se face toamna și primăvara. La sfârșitul sezonului, arbustul trebuie să fie curățat de lăstarii roditori cu vârsta de peste doi ani. Iar primăvara, culturile necesită o curățarea mai lejeră. Trebuie îndepărtate doar ramurile deteriorate, uscate, înghețate sau bolnave. De asemenea, se taie lăstarii care cresc spre centrul tufei, deoarece aceștia vor supraîncărca arbustul.

Tufele trebuie să rămână doar cu ramurile sănătoase, puternice și groase. Pe parcursul sezonului, este important să eliminați portaltoii, astfel încât cultura să nu irosească nutrienții necesari pentru aceștia.

Tratarea preventivă

Cele mai frecvente boli care afectează zmeurul sunt antracnoza și mucegaiul cenușiu. Pentru a preveni dezvoltarea bolilor fungice, se recomandă stropirea de două ori a tufelor cu lichid Bordeaux. Primăvara se aplică o soluție de 3% din acest tratament, iar vara, înainte de înflorire, o soluție de 1%.

Iar pulverizarea zmeurului cu o soluție pe bază de „Nitrafen” va ajuta la prevenirea apariției antracnozei. Pentru a o prepara, se iau 200 g de produs la 10 l de apă. În plus, tratamentul cu acest preparat este un excelent mijloc de prevenire a dăunătorilor comuni ai zmeurei (gărgărițe, gândaci de zmeură, acarieni de păianjeni).

Hrănirea

Buna hrănire a zmeurului este cheia unei recolte bogate. Primăvara, grădinarii experimentați recomandă hrănirea zmeurei cu găinaț de pasăre sau bălegar de vacă (pentru a pregăti soluția, diluați materia organică cu apă în proporție de 1:10), cu adăugarea a două pahare de cenușă de lemn pentru fiecare 10 l de îngrășământ finit.

La etapa de înmugurire, zmeura trebuie fertilizată cu un îngrășământ bogat în fosfor și potasiu. În mod obișnuit se folosesc superfosfatul și sulfatul de potasiu (câte 1 lingură din fiecare la 10 l de apă). În timpul coacerii boabelor, zmeurul reacționează pozitiv la hrănirea cu humat de potasiu.

Urmând acest plan de îngrijire a zmeurei, simplu, dar de încredere și testat în timp, vă puteți aștepta la o recoltă bogată de fructe mari și incredibil de dulci. Cel mai important lucru este să udați arbuștii cu moderație pe tot parcursul sezonului de vegetație.

Spor la grădinărit!