Una din conservele mele preferate pentru iarnă: de dovlecei și vinete! Niciodată nu sunt suficiente, chiar și 30 de borcane nu ajung!

Aceasta este una dintre conservele mele preferate de dovlecei și vinete pentru iarnă. Întotdeauna pregătesc foarte multe borcane. Anul acesta din nou voi mări numărul, deoarece cele de anul trecut nu au ajuns până în vară.

INGREDIENTE:

Pentru 3 borcane de 0,5 l:

– 1 kg de vinete;

– 1 kg de dovlecei;

– 500 g de ardei dulce;

– 500 g de morcovi;

– 500 g de ceapă;

– 500 g de roșii;

– 6 căței de usturoi;

– 20 g de zahăr;

– 30 g de sare;

– 40 g de oțet de 9%;

– piper negru măcinat (după gust).

MOD DE PREPARARE:

1. Începeți să pregătiți zacusca prin curățarea dovleceilor de coajă și semințe, asta doar în cazul în care sunt prea bătrâni. Tăiați-i în formă de cubulețe mici.

2. După aceasta, curățați neapărat și vinetele de coajă și tăiați-le în formă de cubulețe de aceeași mărime ca și dovleceii.

3. Curățați ardeii dulci de semințe și cotoare și tăiați-i în formă de cubulețe.

4. În final, tăiați morcovii și ceapa decojită în formă de cubulețe.

5. Încingeți o cratiță cu baza antiaderentă și pereții groși cu ulei vegetal. Adăugați ceapa în ea și prăjiți-o timp de 5-7 minute, până când va deveni transparentă. Apoi adăugați morcovul. Dacă doriți, îl puteți lăsa și pe el să se prăjească timp de 5 minute.

6. Însă puteți să adăugați imediat și dovleceii, fără să așteptați morcovul să se prăjească. Amestecați foarte bine și lăsați legumele să se prăjească timp de aproximativ 10 minute, amestecându-le periodic.

7. Adăugați și ardeii în cratiță. Amestecați legumele foarte bine și mai lăsați-le să se pregătească timp de 5 minute (fără capac).

8. Când ardeii s-au înmuiat puțin și legumele s-au redus considerabil în volum, adăugați și vinetele. Amestecați cu grijă și lăsați-le să se înmoaie și ele. Nu acoperiți cratița cu capacul său, deoarece trebuie să se evapore tot lichidul lăsat de legume.

9. Tăiați și roșiile în formă de cubulețe și puneți-le în cratiță. Dacă doriți, le puteți îndepărta coaja. De asemenea, puteți folosi pastă de tomate de calitate superioară în loc de roșii. Pregătiți legumele timp de 40-50 de minute (în total), până când vor fi gata. De asemenea, tot lichidul din zacuscă trebuie să se evapore.

10. În final, adăugați usturoiul trecut prin presă, sarea, zahărul, piperul negru măcinat și oțetul. Mai lăsați zacusca pe foc timp de 10 minute.

Sfat: Dacă nu doriți să conservați această zacuscă în borcane, ci să o savurați la cină, atunci nu adăugați oțet.

11. Turnați zacusca în borcane sterilizate, folosind toate ustensilele pentru aceasta sterilizate. Închideți borcanele ermetic cu capacele lor (sterilizate). Înveliți-le cu un prosop și lăsați-le să se răcească complet. După aceasta, depozitați-le în cămară sau dulapurile de la bucătărie.

12. Savurați iarna zacusca obținută cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!