Urmați aceste sfaturi de îngrijire a orhideelor, ca să le oferiți o viață îndelungată!

Fiind cunoscute pentru florile lor delicate, orhideele sunt unele dintre cele mai cultivate plante în condiții casnice. Totuși este notoriu și faptul că cultivarea lor este dificilă, ceea ce nu este adevărat. Deși există unele specii, care necesită o atenție mai deosebită decât celelalte, orhideele sunt plante rezistente și robuste, care prosperă, dacă le sunt oferite condițiile favorabile.

Dacă doriți să încercați să cultivați orhidee, este important să știți care sunt caracteristicile acestui proces.

1. SUBSTRATUL CU DRENAJ BUN

Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte ale cultivării orhideelor! Ele nu trebuie plantate în substraturi tipice pentru ghivece sau solul superficial din grădină; orhideele trebuie sădite într-un substrat, care drenează foarte, foarte bine umiditatea excesivă, rămânând simultan umed. De obicei, se utilizează substraturile precum lemnul roșu sau scoarța de brad, pietrișul, pluta, nisipul, cărbunele sau mușchiul de turbă. Substraturile din comerț constau din perlită grosieră, scoarță de brad și mușchi de turbă.

2. PLANTAREA SUPERFICIALĂ

În mod natural, orhideele sunt locuitoarele copacilor și au sisteme radiculare foarte superficiale și laterale. Ca să mimați habitatul lor firesc, plantați-le astfel încât rădăcinile lor să se afle destul de aproape de suprafața substratului de creștere.

3. SUBSTRATUL LOR TREBUIE SĂ SE USUCE COMPLET ÎNAINTE DE URMĂTOAREA IRIGARE.

Udați foarte bine orhideele, când au nevoie de apă: substratul de creștere va absorbi cât este necesar. După aceasta permiteți scurgerea completă a excesului de apă. Apoi lăsați substratul să se usuce foarte bine înainte de următoarea irigare. Cel mai bun mod de verificare a nivelului de umiditate este introducerea degetului în substrat până la adâncimea de 2.5 cm: dacă substratul din acest spațiu este uscat, înseamnă că a sosit momentul pentru irigare! Orhideele dumneavoastră vor suporta mai bine neglijarea și udarea rară decât irigarea exagerată.

4. LUMINA PUTERNICĂ, DAR INDIRECTĂ

Aceste plante iubesc lumina puternică, dar indirectă. Ele se simt cel mai bine pe pervazurile expuse la soare din părțile estică și sudică a locuinței. Specialiștii spun că frunzele lor trebuie să fie verzi-deschise. Dacă acestea sunt verzi-închise, plantele necesită mai multă lumină. Dacă sunt verzi-roșiatice, înseamnă că orhideele sunt expuse la prea multă lumină.

5. TEMPERATURILE NOCTURNE SCĂZUTE

O altă deosebire dintre orhidee și alte plante de cameră este faptul că primele preferă o diferență semnificativă dintre temperaturile diurnă și nocturnă. Majoritatea plantelor iubesc o temperatură consecventă în timpul zilei și nopții, iar orhideele preferă scăderea temperaturii cu 10-15 grade în timpul nopții, care le stimulează să înflorească.

6. MENȚINEREA UMIDITĂȚII ADECVATE

Provenind din climatul tropical, orhideele necesită nivele ridicate de umiditate, ca să prospere. Mențineți umiditatea ambientală între 50-70%, ca să aveți plante sănătoase. Dacă locuiți într-o zonă cu climă uscată, puteți să umeziți aerul cu ajutorul unui umidificator plasat în apropierea plantelor sau puneți-le pe acestea pe tăvi cu prundiș și apă.

7. FLUXUL CONSTANT DE AER

Având în vedere faptul că cresc pe copaci, orhideele nu tolerează prea bine aerul stagnant. Ele preferă fluxul lent de aer, îndeosebi atunci când se află în preajma altor plante. De asemenea, mișcarea constantă a aerului previne pătrunderea insectelor dăunătoare în fisurile din structurile plantelor.

8. FERTILIZAREA UȘOARĂ, SĂPTĂMÂNALĂ

Fertilizarea regulată a orhideelor nu reprezintă o prioritate mare. Până la urmă, ele primesc puțini nutrienți în habitatul lor natural. Orhideele vor beneficia de fertilizarea ușoară și regulată (după un orar stabilit), dar fiți atenți: ele sunt foarte sensibile la săruri (și îngrășământul este o sare). Dacă planta este latentă sau nu prezintă semne de creștere activă, nu este necesar să o fertilizați.

9. TRANSPLANTAREA ANUALĂ

Spre deosebire de alte plante, orhideele nu trebuie neapărat transplantate în alte ghivece, dacă și-au depășit „casele” lor curente. În schimb, ar trebui să le transplantați anual, ca să le reînnoiți substratul.

Spor la grădinărit!