Usturoiul va crește atât de mășcat, încât toți vecinii îl vor invidia – cele mai bun fertilizant la început de martie!

Pe lângă beneficiile usturoiului pe care toată lumea deja le cunoaște, acesta este și o legumă foarte gustoasă. Cozile verzi și săgețile ne completează gustos meniul la începutul primăverii. Ele se adaugă la salate, garnituri și alte mâncăruri. Însă, de multe ori, frunzele usturoiului devin gălbui și parcă se ofilesc – capriciile primăverii nu fac bine tinerelor plante.

De aceea, astăzi vă vom oferi câteva sfaturi eficiente despre cum să protejați și să vă hrăniți usturoiul din grădină, ca să fie mereu în formă și crească sănătos și mășcat în căpățâni.

Problemele comune ale plantației de usturoi

În afară de vremea nefavorabilă, precipitațiile excesive, solul sărac și nefertilizat, dezvoltarea usturoiului poate fi afectată și de schimbul deficitar de oxigen de la nivelul rădăcinilor.

Câteva sfaturi privind modul de hrănire a usturoiului

1. Afânați solul dintre rânduri și tulpini și adăugați puțin azot. El va fi foarte util pentru plantația de usturoi. Este recomandabil să îl aplicați până în luna iunie, în special când va începe să crească rapid masa verde și căpățânile în sine.

2. Hrăniți usturoiul cu cantități mici de îngrășăminte minerale. De exemplu, cu o soluție de uree sau de nitrat de amoniu. Dizolvați 1 lingură de îngrășământ în 10 l de apă și folosiți o stropitoare pentru a uda frunzele usturoiului.

3. Puteți prepara un îngrășământ natural, ecologic, din urzici și păpădie. Această soluție va hrăni solul și va proteja plantele de dăunători și boli. Udați usturoiul cu ea pe frunze și la rădăcini.

4. Îngrășămintele organice, cum ar fi bălegarul de vacă sau găinațul de pasăre, sunt adesea folosite de către grădinari pe parcelele lor. Din ele se pregătesc diferite tipuri de soluții, apoi se aplică în sol. Usturoiul este ajutat foarte tare de ele.

5. De asemenea, pentru a hrăni și proteja usturoiul puteți folosi o soluție simplă de amoniac din farmacie. Diluați 2 linguri de amoniac într-o găleată de 10 l de apă și udați rândurile de usturoi la rădăcini. Plantele reacționează foarte bine la acest îngrășământ. De asemenea, el este în stare să protejeze usturoiul de musca cepei și de ciuperci.

6. Fertilizați plantele pe timp noros și uscat.

7. Fertilizarea usturoiului se face la fiecare 2 săptămâni. Pe vreme uscată și însorită, folosiți în acest scop o soluție de îngrășământ mineral obișnuit, dar pe vreme ploioasă este mai bine să-l fertilizați cu granule de îngrășământ care se presară pe rândurile de usturoi.

Spor la grădinărit!