Varză murată la borcan!

Cea mai simplă rețetă de murare a verzei la borcan: fără marinadă preparată în prealabil, fără zahăr, fără oțet! Drept rezultat, veți obține cea mai adevărată și folositoare varză murată în suc propriu (ea mai este numită și fermentată). Fiecare gospodină are propria sa rețetă de murare a verzei, iar noi vă propunem să o încercați și pe aceasta. Nu veți regreta!

INGREDIENTE:

Pentru un borcan de 3 litri:

-3 kg de varză tomnatică;

-200 g de morcov;

-10 boabe de piper negru;

-5 boabe de ienibahar;

-3 foi de dafin;

-75 g de sare grunjoasă, neiodată (3 linguri rase).

La 1 kg de varză tomnatică:

-50-100 g de morcov;

-25 g de sare grunjoasă, neiodată (o lingură rasă);

-o foaie de dafin;

-2-3 boabe de piper negru;

-1-2 boabe de ienibahar.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați varza și îndepărtați-i frunzele superficiale și cotorul. Dacă prezintă porțiuni alterate sau deteriorate, înlăturați-le și pe acestea.

2.Tocați varza sub formă de fâșii lungi, cu grosimea de 3-4 mm. Nu o tăiați mai mărunt, ca să nu se înmoaie în timpul fermentării.

3.Puneți-o într-un bol adânc sau într-un lighean mare. Frământați-o puțin cu mâinile, dar fără să exagerați: ea trebuie să devină mai moale, ca să poată elibera ma repede sucul după adăugarea sării.

4.Dați morcovul prin răzătoarea specială, care îl transformă în fâșii lungi și subțiri.

5.Adăugați morcovul ras, boabele de piper negru, boabele de ienibahar și sarea în bolul cu varza frământată. Amestecați foarte bine, ca să răspândiți uniform aceste ingrediente prin varză.

6.Transferați varza într-un borcan spălat cu bicarbonat de sodiu și clătit bine sub jetul de apă rece. După ce umpleți câte 1/3 din borcan, presați foarte bine varza cu un făcăleț de lemn și adăugați o foaie de dafin, așezându-o pe peretele borcanului.

Dacă nu vă plac piperul negru, ienibaharul sau foile de dafin, puteți să nu le adăugați.

7.La sfârșit turnați sucul eliberat de varză din bol/lighean în borcan. Acoperiți borcanul cu un capac, fără să-l închideți ermetic și așezați-l pe o farfurie sau tavă (în timpul fermentării este posibil să se scurgă zeamă din el).

8.Lăsați varza să fermenteze timp de 4-7 zile la temperatura camerei (procesul de fermentare va începe în a doua zi). Pe parcursul murării trebuie să o înțepați cu un bețișor sau o frigare de 2-3 ori pe zi — pe alocuri, până la fund — ca să eliberați bioxidul de carbon.

Dacă nu este înțepată în timpul murării, varza se poate strica, devenind amară și urât mirositoare.

9.Peste 4-5 zile gustați varza. Dacă gradul ei de murare vă mulțumește, închideți ermetic borcanul și puneți-l într-un loc răcoros (în pivniță sau în frigider).

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!