Varză murată! Nu o veți mai mura altfel! Cea mai simplă și gustoasă rețetă de varză!

Varză murată la borcan suculentă și crocantă. Cea mai simplă rețetă fără zahăr și oțet. Rețeta este o adevărată descoperire: varza se pregătește în suc propriu, iar cantitățile ingredientelor sunt perfecte. Alegeți o căpățână de varză de cel puțin 1 kg din soiurile târzii.

INGREDIENTE (PENTRU 1 BORCAN DE 3L):

– 2-2,5 kg de varză;

– 1 morcov mediu;

– 1 lingură de sare gemă.

MOD DE PREPARARE:

1. Îndepărtați foile superioare ale căpățânii de varză, care pot fi deteriorate și nu sunt foarte suculente.

Sfat. Căpățâna trebuie să fie rotundă, puțin aplatizată. Dacă strângeți varza între mâini din ambele părți, puteți auzi un trosnet ușor. Nu vă recomandăm să cumpărați leguma dacă nu se aude acest sunet.

2. Tăiați varza sferturi, îndepărtați cotorul și o tăiați fideluță cu cuțitul, răzătoarea specială sau robotul de bucătărie, dar nu o mărunțiți prea tare. Transferați varza într-un vas încăpător.

3. Curățați și spălați morcovul, apoi îl treceți prin răzătoarea pentru morcov în stil coreean și îl adăugați în vasul cu varză.

4. Amestecați bine legumele, frecându-le, astfel încât să lase zeamă.

Sfat. Nu adăugați mult morcov, în caz contrar varza nu va fi crocantă.

5. Luați borcanul de 3l și adăugați straturi de varză cu morcov, pe care le presărați cu sare și le îndesați bine cu mâna. Nu umpleți borcanul, lăsați puțin spațiu pentru sucul care se va forma în timpul fermentării.

6. Așezați borcanul pe o farfurie (pentru orice eventualitate) și îl lăsați la temperatura camerei, pe o suprafață orizontală.

7. Peste 12 ore după ce începe procesul de fermentare, varza va lăsa suficientă zeamă.

Sfat. Dacă ați folosit o varză nu prea suculentă și după 10-12 ore nu aveți suficient lichid în borcan, puteți adăuga apă fiartă la temperatura camerei, cât să acopere complet varza.

8. În timpul fermentării se elimină dioxid de carbon. Pentru a-l ajuta să se evaporeze mai rapid și să îndepărtați mirosul neplăcut, străpungeți zilnic amestecul până la baza borcanului.

9. Varza poate fi consumată la 3 zile după ce ați pus-o la murat, dar procesul poate dura mai mult, dacă temperatura aerului din încăpere este prea joasă. Pentru a determina dacă varza e gata, gustați-o periodic.

10. Când considerați că varza e gata, dați borcanul la frigider sau în pivniță.

Unul din avantajele verzei murate fără zahăr este termenul mare de păstrare înafara frigiderului – până la 8 luni. Salata noastră preferată cu varză murată este extrem de simplă: adăugați puțină ceapă tăiată solzișori în vasul cu varză, turnați ulei aromat și amestecați bine.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!