Veți avea de zece ori mai multe căpșune dacă faceți acest lucru primăvara!

Aflați mai jos ce trebuie să faceți primăvara pentru o recoltă bogată de căpșuni. Fragii de grădină sau căpșunii pot avea anual un randament sporit dacă faceți câteva manipulații simple și la timpul potrivit. O abordare complexă vă asigură o recolta bogată de fructe.

Procedurile trebuie realizate înainte ca tufele de căpșuni să înceapă să formeze pedunculi, ca să reușească să formeze multe fructe la început de sezon, iar la final să obțineți căpșune dulci și gustoase.

Pentru această, e nevoie să urmați 3 pași principali.

În primul rând, de îndată ce sosește primăvara sau până la formarea mugurilor, e nevoie să îndepărtați frunzele de anul trecut (întunecate la culoare sau roșietice): le rupeți și le aruncați într-o găleată, nu le lăsați pe pat, în special dacă au semne de boli fungice. Astfel veți ajuta tufa să devină mai puternică.

În al doilea rând, până la înmugurire și până la apariția florilor, e nevoie să fertilizați pentru prima dată căpșunile cu îngrășământ pe bază de azot (gunoi de pasăre sau gunoi de grajd de vită – câte 0,5-1l de îngrășământ diluat sub fiecare tufă) sau cu îngrășământ complex. De asemenea, puteți folosi îngrășăminte minerale, dar aveți grijă să nu exagerați, deoarece acestea acidifică solul și duc la acumularea nitraților în fructe. Puteți amesteca 1 lingură de uree cu 10l de apă și să irigați patul cu căpșuni. Orice opțiune ați alege, aveți grijă ca solul să fie umed, astfel rădăcinile vor absorbi ușor azotul și veți evita arsurile. O altă regulă ce trebuie respectată este să efectuați fertilizările pe vreme posomorâtă, dimineața devreme sau seara (cel mai bine), ca să nu apară arsuri pe suprafața frunzelor. Următoarea fertilizare se realizează deja după înflorire.

În al treilea rând, mulciți patul cu paie sau fân, înainte de fertilizare sau după. Vă recomandăm să alegeți paiele, deoarece fânul poate conține diverse semințe de buruieni, care vor crește apoi pe patul dumneavoastră. Puteți acoperi solul cu iarbă sau buruieni proaspăt cosite, care încă nu au format semințe. Lăsați iarba să se usuce timp de câteva zile la soare, apoi o folosiți pentru mulcire. Nu folosiți nici într-un caz, rumeguș și frunze căzute. Rumegușul putrezește greu și elimină azotul din sol, iar frunzele căzute conțin multe boli fungice.

Stolonii de căpșuni și fructele vor crește pe stratul uscat de mulci, nu vor atinge pământul și nu vor putrezi.

Nu ezitați să aplicați aceste 3 secrete și veți avea o recoltă imensă de căpșune.

Spor la grădinărit!