Zacuscă de vinete (pentru iarnă). Oare cine o poate refuza?

Foarte gustoasă!

INGREDIENTE:

-3 kg de vinete;

-1.5 kg de roșii;

-500 g de ceapă;

-500 g de morcov;

-2 căpățâni de usturoi;

-200 ml de ulei;

-60-80 ml de oțet 9%;

-o lingură de sare (sau după gust);

-2 linguri de zahăr (sau după gust).

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați vinetele. Înțepați-le cu cuțitul în câteva locuri și puneți-le pe tava de copt. Coaceți-le până se vor înmuia în cuptorul preîncălzit până la 190°C. Durează aproximativ 20-25 minute (depinde de dimensiunea vinetelor): dacă cuțitul pătrunde cu ușurință în ele, înseamnă cu sunt gata.

2.Lăsați-le să se răcească până vor fi călduțe și curățați-le de coajă.

3.Cât timp vinetele se coc, trebuie să curățați morcovii, cepele, usturoiul și roșiile (pur și simplu îndepărtați-le cotoarele).

4.Treceți pe rând cepele, morcovii, roșiile și vinetele prin mașina de tocat carne, montându-i sita măruntă. Înainte de tocare tăiați morcovii și cepele în bucățele. Puneți fiecare legumă într-un vas separat.

5.Încingeți uleiul într-un ceaun încăpător. Adăugați cepele și morcovii în el. Amestecând periodic, căliți-le pe parcursul a 10 minute.

6.Adăugați roșiile și amestecați. Aduceți compoziția până la punctul de fierbere. Reduceți flacăra, astfel încât clocotirea să fie lentă și fierbeți totul timp de 30 minute, amestecând periodic. Zacusca se fierbe fără capac, dar dacă sar stropi din ceaun, puteți să-l acoperiți parțial.

7.Adăugați vinetele. Dați zacusca în clocot și, reducând flacăra, fierbeți-o pe parcursul a încă 30 minute.

8.Cu 15 minute înainte de terminarea timpului de fierbere, adăugați usturoiul trecut prin presa de usturoi, sarea și zahărul (puteți să le ajustați cantitățile după gust). Adăugați și oțetul (dacă roșiile sunt acrișoare, adăugați doar 60 ml de oțet). Amestecați.

9.Spre sfârșitul timpului de fierbere, străduiți-vă să amestecați mai frecvent, deoarece zacusca este densă și poate să se ardă.

10.Cât timp se fierbe zacusca, pregătiți borcanele. De această dată noi le-am sterilizat în cuptor: am turnat câte o cantitate mică de apă în fiecare dintre ele și le-am încălzit timp de 2 minute în cuptorul cu microunde pornit la puterea maximă. Apoi pur și simplu am clocotit capacele în apă fierbinte.

11.Umpleți fiecare borcan sterilizat cu zacuscă fierbinte (abia luată de pe foc). Acoperiți-l cu capacul și închideți-l ermetic.

12.Înveliți conservele cu un prosop călduros și lăsați-le să se răcească complet. Din cantitatea indicată de ingrediente noi am obținut 7 borcane de 500 ml de zacuscă și unul incomplet (nu l-am conservat).

13.Puneți conservele la locul de păstrare.

14.Servind zacusca în timpul iernii, puteți să o asezonați cu usturoi și verdeață proaspătă. Încercați să o pregătiți!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!