Zacuscă din dovlecei pentru iarnă – o conservă care nu trebuie să lipsească din cămara nimănui!

Fiecare are rețeta sa pe care o urmează și după care pregătește zacusca de dovlecei în fiecare an. Însă dacă sunteți gata să descoperiți rețete noi, vă recomandăm să o începeți și pe aceasta.

INGREDIENTE:

Gramajul legumelor este indicat în formă curățată!

– 2 kg de dovlecei;

– 1 kg de morcovi;

– 1 kg de ceapă;

– 150 g de pastă de tomate;

– 100 g de zahăr;

– 60 g de sare;

– 200 g de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 50 ml de oțet de masă de 9%;

– usturoi, ardei iute și condimentele preferate (după gust).

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți legumele. Dacă doriți ca zacusca sa aibă o culoare plăcută, vă recomandăm să decojiți dovleceii, chiar dacă sunt tineri. Iar dacă aceștia sunt mai maturi, îndepărtați-le semințele. În final, tăiați-i în bucăți aleatorii. Cel mai important este să nu fie prea mari. Cu cât vor fi mai mărunte, cu atât mai rapid se vor pregăti.

2. Curățați morcovul de coajă și tăiați-l în formă de cubulețe sau fâșii.

3. Procedați la fel și cu ceapa.

4. Încingeți o oală sau cratiță cu pereții și baza groasă cu ulei vegetal. Adăugați morcovul, zahărul și sarea în ea. Sarea nu trebuie să conțină iod. Amestecați. Acoperiți oala cu capac și căliți morcovul la foc mediu, timp de 10 minute din moment ce va da în clocot.

5. Acum adăugați dovleceii, amestecați și mai lăsați totul să fiarbă timp de 10 minute sub capac.

6. După aceasta, adăugați ceapa. Amestecați și gătiți legumele până când vor fi toate moi, amestecându-le periodic.

7. Între timp, sterilizați borcanele și capacele. Noi o facem în cuptorul cu microunde – timp de 3-5 minute, la cea mai mare temperatură, turnând din timp câte 0,5 cm de apă în fiecare borcan. Iar capacele le ținem în apă clocotită timp de 5 minute. După aceasta scoatem totul pe un prosop și le lăsăm să se usuce.

8. Peste aproximativ 30 de minute de când legumele se gătesc, adăugați pasta de tomate. Alegeți una de calitate bună, deoarece de ea depinde mult gustul viitoarelor conserve. Amestecați și mai gătiți zacusca fără capac  timp de 10 minute, astfel încât o parte din lichid să se evaporeze.

9. Apoi adăugați oțetul și mai amestecați încă o dată. Lăsați să fiarbă câteva secunde și stingeți focul. Lăsați zacusca sa se răcească timp de 10 minute.

10. Turnați compoziția puțin răcită în vasul unui blender și pasați-o cu el, până când veți obține o pastă omogenă. Pentru a face acest lucru, puteți folosi și mașina de tocat carne sau un blender vertical.

11. Turnați pasta din nou în cratiță și mai fierbeți-o timp de 3 minute.

12. Turnați zacusca în borcanele sterilizate și acoperiți-le etanș cu capace. Întoarceți-le cu susul în jos, acoperiți-le cu un prosop și lăsați-le la temperatura camerei, până când se vor raci complet.

13. După aceasta, le puteți depozita în cămară.

*Din cantitatea indicată de ingrediente, noi am obținut 7 borcanele cu volumul de 390 ml.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!