Zarzavat pentru borș roșu – iarna borșul este gata în 15 minute! Foarte comod, o adevărată salvare! Vă va economsi o mulțime de timp!

Zarzavat pentru borș roșu. Cu această conservă să pregătiți o cratiță mare de borș devine foarte simplu – nu vă rămâne decât să fierbeți supa, să tăiați cartofii și varza. Iar dacă aveți deja și supa, atunci în 15 minute borșul este gata. Mai bine petreceți o dată 3 ore în bucătărie, iarna veți foarte mulțumită de rezultat. În plus, aceasta este o metodă minunată de a folosi legumele nepotrivite pentru alte conservații.

INGREDIENTE:

-3,5 kg de sfeclă roșie;

-2 kg de morcov;

-1,5 kg de ardei gras;

-3 kg de roșii;

-2 kg de ceapă;

-650 ml de ulei;

-1 linguriță sare de lămâie;

-5 linguri de sare (150 gr);

-4 linguri de zahăr (100 gr);

-20 boabe de ienibahar;

-1 linguriță boabe de piper negru;

-6 foi de dafin;

-200 ml de apă (dacă va fi nevoie);

-150 ml de oțet 9%.

Din această cantitate de ingrediente obțineți 20 borcane de 0,5l + 1 borcan de 1l + puțin pentru degustare. Dacă nu aveți nevoie de aceste cantități, micșorați și calculați proporțiile.

MOD DE PREPARARE:

1.Dați sfelca roșie prin răzătoare, folosiți un blender sau un robot de bucătărie. Puteți tăia sfecla roșie pai.

2.Dați și morcovul prin răzătoare sau îl tăiați bucăți subțiri și lungi.

3.Curățați ardeii grași de cotoare și semințe, apoi îi tăiați pai cu cuțitul sau blenderul.

4.Tăiați codițele roșiilor, apoi tăiați legumele bucăți și le pasați cu blenderul. Puteți curăța roșiile de coajă și să le tăiați cuburi.

5.Ceapa o tăiați cuburi mici, ca pentru borș.

6.Turnați o parte din ulei într-o tigaie sau cratiță cu fund gros și sotați ceapa, până devine translucidă și se rumenește ușor, timp de 10-15 minute, amestecând periodic.

7.Transferați ceapa într-o cratiță mare (24l), adăugați toate legumele, turnați sucul de roșii și uleiul rămas, adăugați sarea de lămâie, pentru ca sfecla să-și păstreze culoarea. Dacă e nevoie, adăugați și apa. Amestecați, puneți cratița cu legume la foc mic și le înfierbântați, până lasă suficient suc. Măriți focul și aduceți compoziția până la punctul de fierbere.

8.Micșorați din nou flacăra și înăbușiți legumele timp de 15 minute, amestecând atent de câteva ori.

9.Apoi adăugați sarea, zahărul, ienibaharul și piperul negru. Amestecați, acoperiți cratița cu capac, dați compoziția în clocot și o fierbeți, la foc mediu, timp de 45 de minute. Amestecați periodic, pentru ca legumele să nu se ardă.

10.Între timp, sterilizați borcanele și capacele după metoda preferată.

11.Cu 5 minute înainte ca zarzavatul să fie gata, turnați oțetul, adăugați foile de dafin, amestecați și dați în clocot.

12.Turnați zarzavatul în borcane, fără să luați cratița de pe foc.

13.Închideți borcanele etanș, le întoarceți cu susul în jos, le acoperiți cu ceva călduros și le lăsați să se răcească. Peste 24 de ore, transferați zarzavatul în locul unde se va păstra.

Sfat. Dacă ați deschis un borcan, dar nu ați utilizat tot zarzavatul, atunci ungeți capacul cu muștar pe interior, acoperiți borcanul și dați-l la frigider. Astfel produsul este protejat de mucegai.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!