Zece reguli pentru plantarea pomilor!

Pentru ca pomul să se înrădăcineze în grădina dumneavoastră și să crească bine, trebuie îndeplinite toate condițiile pentru o plantare corespunzătoare. Am adunat pentru dumneavoastră regulile principale, pe care ar fi bine să nu le neglijați. 

Puteți cheltui o mulțime de bani pentru achiziționarea răsadurilor de elită de soiuri cu randament extrem de ridicat, mult timp și efort pentru pregătirea gropilor de plantare. Dar totul va fi în zadar dacă faceți greșeli grave atunci când plantați răsadurile. Prin urmare, citiți regulile descrise mai jos și încercați să le respectați cu strictețe. Numai în acest caz pomii plantați de dumneavoastră vor prinde rădăcini și vor începe să crească. 

Regula nr.1 

Pământul pentru plantare trebuie pregătit din timp, afânându-l și fertilizându-l. 

Regula nr.2 

Înainte de plantare, pomul trebuie pus în apă pentru câteva ore, astfel încât sistemul radicular să primească cantitatea necesară de umiditate. 

Regula nr.3 

Înainte de plantare, trebuie să tăiați drept rădăcinile copacului prea lungi, deteriorate sau înghețate. 

Regula nr.4 

Groapa de plantare trebuie să aibă o dimensiune corespunzătoare, astfel încât rădăcinile copacului fructifer să fie liber poziționate în ea. 

Regula nr.5 

Apoi, e nevoie să pregătiți groapa: afânați fundul și acoperiți-l cu un strat de compost neprelucrat împreună cu îngrășămintele necesare. 

Regula nr.6 

Solul din groapa de plantare trebuie amestecat cu compost, îngrășăminte minerale și organice, precum și cu nisip. Nu trebuie să adăugați gunoi de grajd. 

Regula nr.7 

Așezați planta în groapă strict vertical, iar locul de altoire trebuie să fie cu cel puțin 10 cm deasupra nivelului solului. 

Regula nr.8 

Gaura de plantare se umple cu solul pregătit și, în timpul plantării, acesta trebuie îndesat cu grijă, fiind udat treptat. 

Regula nr.9 

De asemenea, este important să formați cercul de udare. Pentru aceasta, faceți un terasament sub formă de rulou de 5-7 cm în jurul întregii circumferințe. Suprafața cercului trebuie să fie mulcită cu compost neprelucrat, precum și cu gunoi de grajd descompus sau paie. 

Regula nr.10 

Pomul plantat trebuie udat abundent și legat de un țăruș fixat. 

Perioada optimă pentru plantarea pomilor 

Cea mai bună perioadă pentru plantarea pomilor semințoși (măr, păr) este considerată mijlocul lunii septembrie până la sfârșitul lunii octombrie, iar pentru sâmburoase (vișin, cireș, prun, cais, gutui etc.) – începând cu sfârșitul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie. Cu toate acestea, ar trebui să vă ghidați după condițiile meteorologice specifice regiunii dumneavoastră, care diferă de la an la an. 

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să evitați greșelile neplăcute atunci când plantați puieți: 

– primăvara, plantați pomii numai după dezghețarea solului; 

– în grădinile cu sol umed, greu și dens, toți puieții, fără nici o excepție, se plantează primăvara, deoarece plantarea de toamnă ar putea duce la dispariția acestora; 

– plantați pomii iubitori de căldură (piersic, cais etc.) primăvara, după înghețurile târzii de primăvară; 

– nu plantați puieții pe timp ploios prelungit, în timpul înghețurilor și pe vreme uscată și caldă. 

Respectați regulile descrise mai sus, pentru ca puieții cumpărați să se înrădăcineze bine în grădina dumneavoastră și să vă bucure cu o recoltă bogată timp de mulți ani. 

Spor la grădinărit!