11 sfaturi simple și utile pentru îngrijirea plantelor de cameră! Vă veți bucura de toate beneficiile pe care le aduc locuintei!

Multe femei adoră să aibă grijă de plantele de cameră, care transformă orice locuință într-un loc mai confortabil și îmbogățesc aerul cu oxigen. De aceea, echipa noastră a hotărât să pregătească un articol, care să includă mai multe sfaturi utile pentru îngrijirea plantelor de cameră.

1.Multe plante adoră umiditatea. Nicio plantă nu iubește să fie inundată: acest lucru determină putrezirea sistemului radicular (rădăcina) și planta moare. De aceea, puneți capace obișnuite de la sticlele de plastic (sau un capac mai mare de la o cutie cu cremă) sub ghiveci — astfel veți crea un spațiu intermediar între ghiveciul cu planta și farfuria lui.

2.Datorită irigării frecvente a plantei, pământul din ghiveci se presează, își reduce suprafața. El trebuie să fie afânat periodic. Pentru realizarea acestei proceduri sunt perfecte bețele pentru sushi (pentru plantele mari) sau frigările pentru carne (pentru plantele mici, cum ar fi violetele).

3.Dacă nu aveți la îndemână un vas potrivit pentru răsădirea plantei, puteți să utilizați un recipient de plastic, în care a fost smântână, iaurt, maioneză sau murături. Faceți câteva găuri pe fundul acestuia, pentru ca apa să se poată scurge din el și așezați-l pe o farfurie.

4.Capacul de la o cutie de tort poate servi drept vas pentru cultivarea răsadurilor. Plantați răsadurile și acoperiți-le cu capacul de la cutia de tort — astfel veți obține o mini-seră. De asemenea, puteți să așezați niște ghivece mici în interiorul capacului și să le acoperiți cu o sticlă sau o pungă de plastic.

5.Ca să transportați frunzulițele sau să le înrădăcinați, puteți să utilizați pungile cu fermoar (sunt perfecte pentru aceste scopuri).

6.Ca să nu uitați ce ați plantat în pământ, înfigeți o furculiță de plastic, de unică folosință, în el (cu coada în jos și dinții în sus). Scrieți denumirea și soiul plantei pe o hârtiuță, după care fixați-o pe dinții furculiței.

7.Vreți să aveți multe plante în casă, însă aveți un buget limitat pentru aceasta? Atunci plantați sâmburii de la fructe în pământ: lămâie, portocală, mandarină, avocado, moșmon etc. Aveți grijă de ei și așteptați apariția primilor lăstari.

Încă o variantă disponibilă ar fi cumpărarea pliculețelor cu semințe, care sunt destul de ieftine. Astfel veți putea cultiva plantele în condiții casnice.

8.Ca să înmiresmați aerul din încăpere, puteți să adăugați câțiva stropi din uleiul dumneavoastră preferat (ulei esențial de lămâie, portocală etc.) în pământul din ghiveci sau în apa din vază.

9.Dacă nu aveți la îndemână un îngrășământ pentru plante, puteți să dizolvați un comprimat/capsulă din orice complex de vitamine și minerale într-un pahar de apă fierbinte.

Amestecați foarte bine și lăsați soluția obținută să se răcească. Apoi, folosind o seringă tip pară, adăugați câte o cantitate foarte mică din ea în substratul fiecărei flori.

Puteți să transferați soluția-minune într-o stropitoare sau sticlă de plastic cu apă.

 

10.Dacă ați turnat prea multă apă în ghiveci și aceasta a umplut în totalitate farfuria de sub el, luați o seringă tip pară (care se utilizează în cadrul diferitor proceduri medicale) și absorbiți apa în interiorul ei.

11.Plintele subțiri sunt aracii ideali pentru plantele grele și rămuroase, precum euforbiile, roșiile, iedera etc. Tăiați o bucată de plintă, mai lungă decât planta și înfigeți-o în substrat, îndepărtându-o puțin de plantă, ca să nu-i vătămați sistemul radicular. O puteți fixa cu panglică de satin.

Îngrijiți plantele doar cu mănuși — astfel vă veți proteja mâinile și unghiile.

Aduceți semințe de plante din diferite orașe și țări. Plantați-le în ghivece cu pământ și așteptați apariția lăstarilor!

Plantele nu iubesc să fie expuse la razele directe ale soarelui. Astfel frunzele lor devin mai deschise la culoare. Uneori apar arsuri pe suprafața lor. Trebuie neapărat să umbriți geamurile. Nu trebuie să fertilizați substratul plantelor de cameră cu resturi de ceai, coji de banane și ouă — acestea determină dezvoltarea musculițelor pe substrat, care sunt destul de dificil de eliminat.

Acestea sunt sfaturile, pe care le puteți folosi pentru îngrijirea plantelor dumneavoastră preferate!