Brânză de casă: ca să o pregătiți și să o savurați, aveți nevoie doar de lapte, sare și oțet!

Recent am gustat această brânză în vizită la o prietenă. Îndată am întrebat-o: „De unde ai cumpărat-o?” Răspunsul ei m-a surprins: aparent ea a pregătit-o de sine stătător. Rețeta acestui deliciu este extrem de simplă!

INGREDIENTE:

-3 litri de lapte;

-100 ml de oțet 9% ;

-mărar (sau altă verdeață) — după gust;

-apă + sare — pentru saramură.

MOD DE PREPARARE:

1.Mărunțiți mărarul și pregătiți oțetul.

2.Turnați laptele într-o cratiță. Înainte de a da în clocot, adăugați mărarul mărunțit și oțetul în el.

3.Laptele va începe să se coaguleze îndată. Opriți focul. Turnați compoziția obținută într-o strecurătoare tapetată cu câteva straturi de tifon, așezată pe un vas adânc. Înnodați vârfurile tifonului, acoperind brânza.

4.Este necesar ca zerul să se scurgă. Puneți o greutate peste brânza acoperită de tifon și lăsați-o la scurs pe parcursul a 1-1.5 ore. Brânza rezultată trebuie să fie destul de densă.

5.Pregătiți saramura din apă fiartă și sare. Ea trebuie să fie destul de sărată. Turnați-o peste bucata de brânză, acoperindu-o în întregime.

6.Dați brânza în saramură la frigider. O puteți servi peste 10-12 ore. Inițial ea va fi puțin mai fadă.

7.Puteți să păstrați brânza în saramură și la frigider până la 2 săptămâni. Însă, credeți-ne, ea va fi mâncată mult mai repede.

8.Dacă doriți, puteți să adăugați și alte ingrediente în compoziția ei: ardei gras, șuncă, ciuperci (prăjite). Puteți înlocui oțetul cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă 20 de linguri.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!