Ceai din frunze fermentate de vișin! Sfaturi utile pentru toate etapele de lucru!

Fermentarea corectă a frunzelor de vișin este cheia unui ceai delicios, aromat și, cel mai important, sănătos. Pentru a obține un produs de calitate, este important să țineți cont de anumite nuanțe în fiecare etapă a procesului de pregătire.

Frunzele de vișin au o suprafață lucioasă, așa că este important să știm cum să pregătim corect materia primă în condiții casnice.

Ceaiul fermentat de vișin este delicios și, cel mai important, mega sănătos. Gustul său diferă de băutura obținută prin fierberea frunzelor uscate de vișin sau a crenguțelor, iar conținutul de vitamine datorat procesului de fermentare este de multe ori mai mare.

Fermentarea frunzelor de vișin, ca și a celorlalte plante în principiu, are loc în cinci etape, și anume: culegerea și pregătirea, ofilirea, răsucirea, fermentarea, oprirea fermentării și uscarea. Să începem cu prima:

1. Culegerea și pregătirea!

Frunzele de vișin pentru ceai se culeg cel mai bine atunci când pomul încă este în floare sau înainte ca fructele să se coacă. Pentru a evita deteriorarea pomului, nu se culeg toate frunzele laolaltă, ci fiecare a treia frunză de pe ramură, dacă recolta este slabă, sau fiecare a cincea frunză, dacă vișinul este mai rodit.

În ceea ce ține de a spăla sau nu frunzele, vreau să vă spun că eu nu le spăl niciodată, deoarece acestea conțin drojdie naturală pe suprafața lor, pe care se bazează procesul de fermentare. Însă dvs. o puteți face, dacă doriți.

De asemenea, vă recomand să culegeți din start frunzele din copac fără pețioli, nu avem nevoie de ei în ceai. Dacă vă decideți să faceți un ceai cu frunze mari, nu ar trebui să folosiți nici foarfecile pentru a culege frunzele, astfel încât să eliminați complet contactul cu metalul, iar acesta este cunoscut pentru că distruge unele vitamine, făcând ceaiul mai puțin util.

2. Ofilirea!

Ofilirea frunzelor este o etapă care nu trebuie să fie ignorată niciodată, deoarece implică anumite procese care influențează direct calitatea ceaiului – gustul, aroma și beneficiile pentru sănătate. De asemenea, ajută ca frunzele să fie mai flexibile și mai ușor de răsucit.

Pentru a ofili corect frunzele de vișin, întindeți-le pe o bucată de material din bumbac într-un strat de 3-5 cm și amestecați-le la fiecare 4-5 ore. Este important ca frunzele să se ofilească, dar nu să se usuce. Frunzele de vișin sunt lucioase și au mult lichid în ele, așa că procesul de ofilire poate dura până la 30 de ore.

De ce depinde timpul și cum vă puteți da seama dacă frunzele sunt ofilite? Nimeni nu vă va spune vreodată timpul exact de ofilire – depinde de temperatura și umiditatea din încăpere, cu cât casa este mai caldă, cu atât mai repede se vor ofili.

Pentru a determina corect gradul de ofilire, procedați după cum urmează. Luați o frunză de mărime medie și împăturiți-o în două; dacă nu auziți nervura centrală crăpând, înseamnă că frunza este ofilită. Acest lucru înseamnă că puteți trece la pasul următor.

3. Răsucirea!

Răsucirea este necesară pentru eliberarea sucului din frunze, care la rândul său participă la procesul de fermentare. Există mai multe opțiuni de a o face:

Prima opțiune este să răsuciți frunzele în rulouri mici, astfel încât să obțineți un ceai de frunze grosiere. În această variantă, este foarte important să frecați bine frunzele cu mâinile.

După răsucire, frunzele se pun într-un recipient – din plastic, sticlă, ceramică sau emailat – nu mai mult de jumătate să fie plin. Apoi puneți o greutate peste ele. Acoperiți-le cu un prosop umed, păstrându-l așa până la fermentarea completă.

Pentru o fermentare corectă, este nevoie de la 10 până la 24 ore. Sau cu cât ceaiul va sta mai mult, cu atât mai puternic și mai aromat va fi la final. Ceaiul meu a fost fermentat timp de 24 ore.

A doua opțiune vă permite să preparați ceai granulat – desigur, o mașină de tocat carne va face treaba mult mai rapid, dar această abordare are propriile nuanțe. În primul rând, va avea loc un contact direct cu metalul. Frunzele vor căpăta o culoare mai închisă, iar acesta este un semn că s-au oxidat. Dar dacă acest lucru nu vă deranjează, puteți trece frunzele printr-o mașină de tocat carne, folosind mereu doar grila cea mai mare.

Peletele rezultate vor fi destul de umede, ca să spunem așa, de aceea prosopul poate fi umezit doar o singură dată. De data aceasta, de greutate nu va fi nevoie. Lăsați-le să se fermenteze într-un loc întunecat, cald, unde temperatura nu trebuie să fie mai mică de 20°C sau mai mare de 30°C. Cel mai bine este să fermentați ceaiul granulat timp de maximum 20 de ore.

4. Fermentarea!

Cum vă puteți da seama când a început procesul de fermentare? După miros! Cu siguranță se va intensifica și va deveni mai înțepător, mai fructat. Frunzele de vișin încep să miroase a vișine dulci. Aroma este foarte puternică.

5. Oprirea fermentării și uscarea!

După un timp, opriți ceaiul din procesul de fermentare. Pentru a face acest lucru, puneți frunzele pe tava uscătorului electric sau pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și uscați-le până când se usucă complet sau parțial.

Dacă veți alege să uscați ceaiul fermentat într-un uscător electric, așezați tava pe cel mai înalt nivel și la cea mai joasă temperatură. Iar în cuptor, ceaiul se usucă cu ușa întredeschisă, la temperatura de 40-50°C. Aveți grijă să nu exagerați cu uscarea, deoarece acest lucru va avea un impact negativ asupra culorii și a aromei ceaiului. Cel mai bine este când ceaiul se usucă prin metoda naturală, în aer liber.

Încă un moment foarte important! Nu este recomandabil să puneți ceaiul în recipiente ermetice imediat după uscare. Cel mai bine este să-l lăsați să se maturizeze în cutii de carton deschise sau în pungi de pânză timp de cel puțin trei săptămâni. În acest timp, ceaiul va avea timp să se maturizeze și să se adapteze la condițiile înconjurătoare.

Și ultimul sfat este: dacă preparați ceai din frunze grosiere, este mai bine să le tăiați în bucăți mai mici înainte de uscare, astfel încât să ocupe mai puțin spațiu în recipient după uscare.

Savurați ceaiul obținut cu multă plăcere și mândrie că este pregătit de dvs. de la bun început, dar nu l-ați cumpărat din comerț.

Spor la treabă!