Pateuri rapide și puhave! Iată ce se adaugă la aluatul fără drojdie pentru ca și a doua zi să rămână fragede!

Astăzi pregătim niște pateuri foarte gustoase pe bază de cartofi, fără drojdie. Una dintre problemele persistente cu aluatul de chefir este că, odată ce se răcesc, pateurile nu mai sunt la fel de puhave, deoarece aluatul devine pur și simplu dens și uneori cauciucat. Însă există o cale de ieșire! Trebuie să adăugați smântână fermentată în el. Aceasta nu numai că va face aluatul mai fraged, dar îl va păstra câteva zile fără să-și piardă gustul și textura, chiar și atunci când se răcește.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 350 g de chefir cu un conținut de grăsime de 2,5%;

– 250 g de smântână fermentată de 15%;

– 1 ou;

– 5 g de sare (sau după gust);

– 5 g de zahăr;

– 9 g de bicarbonat de sodiu;

– 50 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 760 g de făină (+/-);

Pentru umplutură:

– 1 kg de cartofi fierți;

– 40 g de unt;

– sare și piper negru măcinat (după gust);

– 60 g de cozi de ceapă verde;

– 100 g de cașcaval.

MOD DE PREPARARE:

1. Deoarece aceste pateuri cu cartofi sunt pe bază de aluat rapid, fără drojdie, va trebuie mai întâi să pregătiți umplutura de cartofi, astfel încât să aibă timp să se răcească. Fierbeți 1 kg de cartofi fără sare până când vor fi gata, apoi sărați-i și piperați-i după gust și pasați-i cu unt.

2. Piureul trebuie să se răcească puțin înainte de a adăuga restul ingredientelor, așa că întindeți-l pe pereții bolului (pentru un proces mai rapid) și lăsați-l timp de câteva minute.

3. Între timp, tocați ceapa verde și răzuiți cașcavalul printr-o răzătoare cu găuri mari.

4. Amestecați piureul cald cu ceapa și cașcavalul, astfel încât acesta să-și păstreze textura până când pateurile vor fi prăjite și se el se va topi în interiorul lor.

5. Acum puteți pregăti aluatul: turnați chefirul într-un bol, apoi adăugați smântâna fermentată și amestecați. Spargeți oul și adăugați sarea și zahărul. În ceea ce privește sarea, adăugați după bunul plac. Eu nu obișnuiesc să adaug prea multă.

6. După ce amestecați totul împreună, adăugați o parte din făină și bicarbonatul de sodiu. Nu exagerați cu el, ca să nu i se simtă gustul în pateuri.

7. Aluatul s-a omogenizat, așa că puteți adăuga uleiul vegetal și restul făinii. Dar aveți grijă! Grosimea chefirului și a smântânii, precum și calitatea făinii dvs. pot determina cantitatea necesară de făină. Nu adăugați prea multă! Aluatul final trebuie să fie puțin lipicios și moale.

8. Stropiți aluatul cu puțin ulei și modelați-l în formă de bilă, frământându-l din nou. Acoperiți-l cu o farfurie și lăsați-l timp de 15-20 de minute să stea la temperatura camerei.

9. Acum puteți diviza aluatul în bucăți. Ungeți-vă mâinile și masa cu ulei. Împărțiți aluatul în bucățele de 80-90 g și modelați-le în formă de bile.

10. Luați câte o bilă de aluat și întindeți-o cu mâinile pentru a obține o turtiță rotundă. Puneți umplutura pe ea și modelați pateul. Turtiți-l un pic cu degetele.

11. Prăjiți pateurile. Pentru aceasta veți avea nevoie de mai puțin ulei, deoarece ele sunt subțiri, dar aveți grijă să nu lăsați aluatul să se atingă de baza tigăii, astfel încât culoarea să le fie mai frumoasă, nu arsă. Scufundați pateul mai întâi cu „cusătura” în ulei, după aceasta întoarceți-l și prăjiți-l la foc mare. Deoarece umplutura este gata și aluatul este subțire, pateurile se prăjesc foarte rapid.

12. Scoateți pateurile pe prosoape de hârtie, astfel încât să absoarbă uleiul rămas deasupra și vă puteți bucura de ele la masă! Noi am obținut 18 pateuri gustoase și aromate. Serviți-le și dvs. cu plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!