Chifle pufoase și apetisante cu zahăr! Fiecare gospodină trebuie să cunoască această rețetă!

Moi, pufoase, cu o crustă crocantă de zahăr – anume așa pot fi descrise aceste chifle cu zahăr. Nu sunt greu de preparat și au nevoie de ingrediente accesibile. Aceste chifle gustoase de casă rămân proaspete și moi timp de câteva zile. Trebuie să le pregătiți neapărat și dvs., deoarece rețeta este foarte reușită!

INGREDIENTE:

– 100 ml de lapte;

– 100 ml de chefir sau de iaurt natural de băut;

– 20 g de drojdie proaspătă;

– 80 g de zahăr tos;

– 80 g de unt;

– 2 ouă (păstrați 1 gălbenuș pentru ungere);

– jumătate de linguriță de sare;

– 1 pliculeț de zahăr vanilat;

– 550-600 g de făină.

*Toate ingredientele trebuie să fie calde sau de temperatura camerei.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți maiaua: turnați laptele cald într-un castron, amestecați-l cu o linguriță de zahăr tos, până când se dizolvă. Turnați chefirul de temperatura camerei, adăugați drojdia și amestecați.

2. După aceasta, adăugați 200 g de făină din cantitatea totală și omogenizați maiaua cu ajutorul telului. Acoperiți bolul cu o folie alimentară și lăsați drojdia să se activeze, timp de 25 minute.

3. Pregătiți aluatul: amestecați ouăle cu sarea, zahărul tos rămas, cel vanilat și untul puțin topit.

4. Amestecați maiaua cu compoziția de ouă și unt.

5. În final, adăugați câte puțină făină și frământați aluatul. Acesta trebuie să fie moale, dar nelipicios de mâini. Procesul de frământare trebuie să dureze aproximativ 10 minute.

6. Puneți aluatul în bolul uns cu ulei vegetal și acoperiți-l cu o folie și un prosop. Lăsați-l să dospească la cald timp de 40 de minute. Apoi frământați-l puțin pe covorașul uns cu ulei și puneți-l în bol să mai crească timp de 30 de minute.

7. Transferați aluatul pe suprafața de lucru și tăiați-l în opt bucăți egale, a câte aproximativ 130 g fiecare. Aplatizați-le puțin și rulați-le în rulouri mici și ovale. Acoperiți-le cu o folie și lăsați aluatul să se „odihnească” timp de 10 minute.

8. Presărați suprafața de lucru cu făină. Întindeți fiecare bucată de aluat într-o lipie ovală. Lăsați-le să se „odihnească” timp de 5 minute.

9. Modelați chiflele: întindeți fiecare lipie un pic mai tare – lungimea acestora trebuie să fie de 32-33 cm, iar lățimea de 10 cm. Ungeți-le cu ulei vegetal.

10. Pliați fiecare lipie în jumătate pe lungime. Tăiați-o în fășii cu lățimea de 1 cm, lăsând puțin spațiu liber de la margine (vedeți în imaginea de mai jos).

11. Desfaceți aluatul și întindeți puțin fâșiile. Rulați-le în formă de spirală. Ascundeți capătul dedesubt.

12. Modelați astfel toate chiflele și puneți-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu o folie și lăsați-le să crească timp de 20-25 minute.

13. Periați chiflele cu un amestec de gălbenuș de ou și două lingurițe de apă. Lăsați-le să stea timp de 5-10 minute, apoi presărați-le cu zahăr tos, amestecat cu zahăr vanilat după gust.

14. Coaceți chiflele în cuptorul preîncălzit până la 190°C, timp de 20 de minute.

15. Apoi scoateți-le din cuptor și savurați-le cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!