Cum să vopsiți frumos ouăle de Paști fără ca să folosiți coloranți artificiali!

În curând vine Paștele pe care nu ni-l putem imagina fără ouă vopsite. Există multe metode de a vopsi ouăle în condiții casnice fără a utiliza coloranți din comerț, deoarece nu mereu aceștia sunt siguri pentru sănătatea copiilor și a adulților. Cu bucurie vă oferim câteva idei, cum să vopsiți ouă cu ajutorul unor ingrediente naturale astfel încât să aibă un aspect plăcut de marmură!

Ingrediente:

-10 ouă;

-4 pahare coji de ceapă (culoare depinde de cantitatea de coji: de la galben deschis la maro deschis);

-2 linguri turmeric (pentru culoarea galbenă);

-5 frunze de varză roșie (pentru culoarea verde sau albastră);

-o sfeclă roșie de dimensiuni medii (pentru culoarea maro);

-3 plicuri de ceai negru (sau infuzie de ceai negru) sau 3 linguri de cafea;

-1-2 lingurițe de sare la fiecare litru de apă;

-1 lingură oțet.

Mod de preparare:

1.Vopsiți ouă cu ajutorul cojilor de ceapă. Este cea mai utilizată metodă. Luați o cratiță din oțel inoxidabil (de exemplu din inox) și puneți ouăle, cojile de ceapă și astupați cu apă. Când începe a fierbe puneți o linguriță de sare. Fierbeți 15-20 de minute. Stingeți focul și lăsați ouăle să se răcească în apa în care au fiert.

2.Pentru ca ouăle de Paști să aibă culoarea galbenă ca de marmură, folosiți turmeric. Într-o cratiță turnați 1 litru de apă, puneți ouăle la fundul cratiței.

3.Când apa va da în clocot, adăugați 2 linguri de turmeric și 1 linguriță de sare. Fierbeți 20 de minute. Apoi stingeți focul și lăsați ouăle în acea apă pentru câteva ore și astfel vor deveni de culoarea galbenă.

4.Dacă veți folosi varză roșie atunci ouăle de Paști vor avea culoarea verde sau albastră. Tocați cu cuțitul frunzele de varză, puneți-le în cratiță, aranjați ouăle în cratiță și turnați deasupra apă. Fierbeți 20 de minute. Lăsați ouăle să se răcească în apa în care au fiert pentru ca să se prindă culoarea. Iar pentru culoarea albastră adăugați în timpul fierberii 1 linguriță de oțet.

5.Ouăle vor deveni maronii dacă le veți fierbe în ceai sau cafea. Pentru aceasta luați cafea tare sau ceai negru. Fierbeți ouăle în 500 ml de cafea sau infuzie de ceai. Puteți folosi atât cafea solubilă cât și cafea măcinată. Lăsați ouăle câteva ore în lichid ca să se prindă culoarea.

6.Încă o modalittae de a obține ouă vopsite în maro: dați prin răzătoare o sfeclă roșie. Puneți sfecla roșie, ouăle, apa și fiebeți 20 de minute. Lăsați ouăle pentru câteva ore și culoarea se va prinde mai bine.

Puteți unge ouăle vopsite cu ulei de floarea-soarelui și acestea vor avea un aspect lucios.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!