Iată cum pregătesc cel mai delicios pui fript la cuptor – iese rumen și crocant pe exterior și suculent pe interior!

Puiul pregătit astfel pentru mesele festive, va capta toată atenția oaspeților, tentându-i să-l încerce. Rețeta de pregătire este simplă, însă niciodată nu m-a dat de gol. Mereu îl pregătesc astfel și toți m-au lăudat pentru ea!

INGREDIENTE:

– 1 pui (al nostru are 1,8 kg);

– sucul de la o jumătate de lămâie;

– o jumătate de lămâie;

– 1 crenguță de cimbru;

Pentru marinadă:

– 30-40 g de unt topit;

– 1 lingură de ulei de măsline;

– 1,5 lingurițe de sare (sau după gust);

– piper negru măcinat, cimbru uscat și alte condimente (după gust);

Legume:

– 1 morcov;

– câteva ciuperci champignon;

– jumătate de căpățână de usturoi;

– câțiva cartofi;

– 2 cepe;

– sare, piper negru măcinat, cimbru uscat (după gust);

– ulei de măsline.

MOD DE PREPARARE:

1. Spălați foarte bine puiul; atât pe interior, cât și pe exterior. Îndepărtați părțile necomestibile. După aceasta, treceți cu o lingură pe sub piele, ca să puteți introduce marinada pe sub ea.

2. Pregătiți marinada: amestecați untul topit cu uleiul de măsline, sarea, piperul negru măcinat, cimbrul uscat sau verde și restul condimentelor pe care doriți să le folosiți.

3. Puneți puiul într-o formă de copt și masați-l peste tot cu marinada obținută, inclusiv pe sub piele.

4. Tăiați cartofii, cepele și morcovii în bucăți de mărime medie. Puneți-i într-un bol, împreună cu ciupercile și amestecați legumele cu ulei de măsline, cimbru și condimente după gust (noi am pus doar sare și piper negru măcinat).

5. Stropiți puiul cu sucul de la o jumătate de lămâie și introduceți o altă jumătate de lămâie în interiorul lui. De asemenea, adăugați o jumătate de căpățână de usturoi și o crenguță de cimbru.

6. Legați lăbuțele puiului cu ață alimentară și îndoiți aripile sub el, ca să nu se ardă. După aceasta, adăugați legumele prin jur.

7. Coaceți puiul în cuptorul preîncălzit până la 240°C, la temperatura de 220°C, timp de 75-90 de minute. Peste 30 de minute, ungeți-l cu zeama din formă.

8. După aceasta, acoperiți părțile bine rumenite cu staniol și turnați aproximativ 50- 100 ml de apă în formă. Coaceți puiul până când temperatura internă va atinge 74°C (timp de aproximativ 85 minute).

9. După ce l-ați scos din cuptor, lăsați-l să se „odihnească” timp de 10 minute. Apoi savurați bunătatea de pui cu garnitura de legume coapte cu multă plăcere la cină!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!