O rețetă economică de aluat foietaj fără complicații – îl puteți folosi pentru orice fel de copturi!

Aluatul foietaj pregătit după această rețetă, este universal și poate fi folosit pentru tot felul de copturi cu umpluturi dulci sau sărate. Acesta este ușor de pregătit și poate fi păstrat în pungi de plastic în congelator, timp de trei luni. Merită să-l încercați și dvs., ca să nu-l mai cumpărați din comerț!

INGREDIENTE:

– 4 ouă;

– jumătate de pahar de ulei vegetal de floarea-soarelui;

*Paharul nostru are volumul de 250 ml.

– 1 linguriță de sare de lămâie;

– 2 linguri de oțet de 6 %;

– 0,5 l de apă;

– 1 praf de sare;

– 1,25 kg de făină;

– 0,5 kg de margarină.

MOD DE PREPARARE:

1. Într-un bol mare, amestecați ouăle cu uleiul vegetal și sarea, folosind telul.

2. Diluați sarea de lămâie în apa de temperatura camerei, turnați-o în bol și amestecați. Apoi încorporați și oțetul.

3. După aceasta, începeți să încorporați treptat făina și să frământați un aluat moale, elastic și care nu se lipește de mâini. Vă recomandăm să nu adăugați multă făină din start. Aluatul va avea nevoie de înfăinare pe parcurs, ceea ce-l va face mai gros.

*Din această cantitate de ingrediente, noi am obținut 2 kg de aluat (fără margarină).

4. Împărțiți aluatul obținut în șase bucăți egale. Modelați-le în formă de bile. De asemenea, împărțiți și margarina în 6 bucăți egale.

5. Luați câte o bilă de aluat, turtiți-o puțin pe masa presărată cu făină, adăugați o parte de unt pe ea și acoperiți-l cu marginile aluatului. Mai turtiți puțin bila obținută.

6. Acoperiți aluatul cu folie alimentară și un prosop și lăsați-l să se „odihnească” timp de 30 de minute.

7. După aceasta, luați câte o bucată de aluat și întindeți-o cu sucitorul într-o foaie de formă dreptunghiulară.

8. Împăturiți foaia în trei părți pe lățime, apoi pe lungime. Puneți fiecare bucată de aluat într-o pungă de plastic. Acoperiți-le cu un prosop și mai lăsați aluatul să se „odihnească” timp de 15 minute.

9. După aceasta, repetați procedura de întindere și pliere a fiecărei bucăți de aluat de încă două ori, lăsându-l să stea sub prosop timp de 15 minute după fiecare întindere. Doar că de data aceasta, împăturiți foaia de aluat în patru părți, ca să aibă mai multe straturi.

10. După cea de-a treia întindere, puteți păstra aluatul în frigider timp de 3 zile, sau la congelator – timp de 3 luni. Savurați-l cu multă plăcere, utilizându-l pentru a coace copturile dvs. preferate!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!