Pâine gustoasă (pe bază de aluat universal)! Puteți face chiar și gogoși din el!

Pâine delicioasă de casă, potrivită pentru orice masă a zilei. Aceasta poate fi atât dulce, cât și sărată sau condimentată după gust. Vă recomandăm să încercați și să vă salvați și dvs. această rețetă de aluat universal în copiuța dvs. de rețete!

INGREDIENTE:

– 250 ml de lapte;

– 250 ml de apă;

– 2 linguri de drojdie uscată;

– 1-2 linguri de zahăr;

– 1 linguriță de sare;

– 50 ml ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 900-1000 g de făină;

– 1 ou.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți maiaua: turnați apa într-un vas încăpător. Adăugați zahărul, sarea, drojdia uscată și amestecați. Apoi adăugați un pic de făină din cantitatea totală și omogenizați aluatul. Textura acestuia trebuie să fie ca cea a unei panade groase. Acoperiți vasul cu un capac și lăsați drojdia să se activeze timp de 15 minute.

2. Peste 15 minute, amestecați maiaua cu oul, laptele și cu aproximativ 2 linguri din cantitatea de ulei vegetal.

3. În final, adăugați o jumătate din cantitatea de făină rămasă și amestecați aluatul cu lingura. Apoi mai adăugați o jumătate din făina rămasă și omogenizați aluatul cu mâinile.

*Adăugând făina, orientați-vă după consistența aluatului. Acesta trebuie să fie moale.

4. Când se va aduna cât de cât și va începe să-și mențină forma, adăugați uleiul vegetal rămas și continuați frământatul. Lăsați aluatul obținut să dospească la cald, până când își va tripla volumul.

5. Transferați aluatul dospit pe suprafața de lucru unsă cu ulei vegetal și împărțiți-l în opt bucăți egale. Tăiați fiecare bucată în trei bucățele egale și modelați-le în formă de șnururi.

6. Împleți fiecare trei șnururi într-o cosiță, lipindu-le bine capetele. Puneți-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Ungeți-le cu ou bătut.

7. În continuare, puteți lăsa pâinile așa cum este – unse cu ou, sau le puteți presăra cu zahăr (ca să le serviți la ceai), sare, ierburi uscate, semințe de mac, de susan sau in. Lăsați pâinile să crească timp de 15 minute.

8. Coaceți-le în cuptorul preîncălzit până la 180°C, timp de 18-20 de minute.

9. Scoateți-le din cuptor, lăsați-le să se răcească și savurați-le cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!