Sfaturi de la un brutar: ce să adăugați în aluat ca să obțineți niște plăcinte/chifle moi și pufoase? Cu ce să le ungeți?

Astăzi vă vom prezenta o rețetă foarte reușită de aluat fermentat pentru chifle și plăcinte. Acesta va ieși moale, pufos și puțin deosebit de rețetele tradiționale. De ce? Pentru că este pe bază de lapte copt fermentat (Ryazhenka). El face chiflele mai hidratate și mai puțin spongioase, adică mai consistente și mai pufoase. Dar nici nu putem spune că nu sunt moi! După răcire, chiflele vă vor bucura atât cu gustul, cât și cu aroma lor!

INGREDIENTE:

– 400 ml de lapte copt fermentat (Ryazhenka);

– 8 g de drojdie uscată (1,5 lingurițe);

– 2 ouă;

– 9 g de sare (1 linguriță);

– 100 g de miere (5 linguri);

– 70 g de unt (3,5 linguri);

– 700 g (+/-) de făină;

– 2-3 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui (0,5 lingurițe);

Ingrediente suplimentare:

– 36 g de gălbenuș de ou (2 buc.);

– 15 ml de lapte copt fermentat (Ryazhenka);

– 10 g de unt (1 linguriță);

– 10 g de miere (1 linguriță).

Notă: Acest aluat nu este prea dulce. Dacă doriți să fie mai dulce, puteți să mai adăugați miere sau zahăr.

MOD DE PREPARARE:

1. Turnați laptele copt fermentat (cald) într-un bol adânc. Adăugați patru linguri de făină (din cantitatea totală) și drojdia uscată. Omogenizați ingredientele cu telul și lăsați drojdia din ele să activeze timp de 3-4 minute.

2. Între timp, spargeți ouăle într-un bol separat, adăugați sarea și bateți-le cu mixerul, până când vor deveni spumoase și albicioase (timp de aproximativ 2 minute).

3. Turnați ouăle bătute în bolul cu maiaua fermentată, adăugați mierea și amestecați totul cu telul. La această etapă, mai puteți adăuga zahăr după gust.

4. După aceasta, adăugați 1/3 din cantitatea de făină și amestecați totul cu spatula. Când aluatul va începe să se omogenizeze, transferați-l pe suprafața de lucru și continuați să-l frământați cu mâinile, încorporând treptat și câte o bucățică de unt moale. Acesta trebuie să iasă moale și ușor lipicios de mâini.

5. Transferați aluatul într-un bol uns cu ulei vegetal, acoperiți-l cu o farfurie și lăsați-l să dospească undeva la cald, timp de 1,5 ore.

6. După scurgerea timpului indicat, transferați aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină și împărțiți-l în 20 de bucățele cu greutatea de aproximativ 65-67 g. Modelați-le pe toate în formă de biluțe.

7. Așezați chiflele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând suficient spațiu între ele. Acoperiți-le cu o folie și lăsați-le să crească timp de 20 de minute.

8. Amestecați 2 gălbenușuri de ouă cu o lingură de lapte copt fermentat și periați chiflele cu acest amestec.

9. Coaceți-le în cuptorul preîncălzit până la 200°C, timp de 15-17 minute.

10. Scoateți-le din cuptor și ungeți-le cu un amestec de unt și miere. Apoi mai dați-le la cuptor pentru 3-4 minute.

11. Savurați bunătatea obținută de chifle cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!