Sfaturi privind transplantarea cu succes a florilor de interior!

Transplantarea la timp a florilor în ghiveciuri mai potrivite este responsabilitatea oricărui florar. Este foarte important ca procesul să decurgă corect, pentru că transplantarea făcută greșit influențează înflorirea, aspectul și starea plantelor. Vă propunem câteva sfaturi utile privind transplantarea cu succes a plantelor de interior.

1.Vorbind despre transplantarea plantelor de apartament, aveți de ales între a schimba complet solul și ghiveciul sau să transferați planta împreună cu bucata de pământ, păstrând astfel o mare parte din solul vechi. Alegeți una din aceste variante în dependență de mărimea plantei și cât de sănătos arată. Important! Dacă floarea e afectată de dăunători sau de vreo boală fungică, este nevoie să schimbați solul complet.

2.De obicei, perioada potrivită pentru transferarea plantei la loc nou este primăvara sau toamna devreme, adică în perioada de creștere activă și nicidecum în timpul hibernării. Pe lângă asta, transplantarea florilor nu trebuie să coincidă cu tăierea lor, pentru că aceste 2 proceduri le vor slăbi prea tare.

3.Puteți determina timpul potrivit pentru transplantare după starea rădăcinilor. Când observați că rădăcinile ies din crăpăturile de la fundul ghiveciului sau apar la suprafața solului, trebuie să mutați planta într-un ghiveci mai spațios. Transplantarea se recomandă și în cazurile când floarea este bolnavă sau dacă s-a întărit solul.

4.Plantele tinere se transplantează anual, pe când cele vechi nu au nevoie de aceste schimbări frecvente. Cu cât planta este mai bătrână, cu atât mai rar necesită transplantare.

5.Când alegeți un nou ghiveci pentru floare, nu țineți cont doar de volum. Verificați, care se potrivește, introducând ghiveciul vechi în cel nou. Distanța dintre pereții celui vechi și celui nou nu trebuie să fie mai mare de 2 cm.

6.La fundul ghiveciului întotdeauna trebuie să puneți o bază de drenaj, pentru a preveni riscul de putrezire a rădăcinilor. Puteți folosi pietricele, gresie mărunțită, bucăți de cărămidă sau scoici.

7.În cazul în care transplantați câteva flori în același recipient (o lădiță sau un ghiveci mare), niciodată să nu le așezați aproape una de alta. Trebuie să lăsați suficient spațiu pentru libera circulație a aerului dintre ele.

8.Atunci când transferați planta în alt ghiveci, verificați-i sistemul radicular și înlăturați rădăcinile putrezite sau deteriorate.

9.Țineți minte că pentru majoritatea florilor, transplantarea sau transferarea la loc nou reprezintă un proces stresant, din această cauză planta poate înceta să mai crească sau să înflorească pentru o anumită perioadă de timp. Nu vă speriați și oferiți-i timpul necesar pentru acomodare.

Spor la grădinărit!